Кламер БГ - Новини: Служители на "Алибаба" са извикани на разпит след огромна кражба на данни в Китай

Служители на "Алибаба" са извикани на разпит след огромна кражба на данни в Китай

Свят

|
Пет, 15 Юли 2022г. 13:26ч.
Служители на "Алибаба" са извикани на разпит след огромна кражба на данни в Китай

Служители на

Акциите на "Алибаба" се сринаха днес след публикация във в "Уолстрийт джърнъл", според която ръководители на китайския интернет гигант са били извикани на разпит във връзка с огромно изтичане на данни, съобщи Франс прес.

Интернет хакер твърдеше през юни, че е откраднал лична информация на около един милиард китайски граждани, най-вече техните полицейски досиета.

АФП успя да удостовери частично автентичността на тази информация, но не и размера на кражбата. Ако бъде потвърдена, тя ще представлява едно от най-значителните изтичания на лични данни в историята.

Експерти по киберсигурност казват, по всяка вероятност от полицията в Шанхай е събирала данни на сървъри на "Алибаба" - търговски онлайн лидер, който също така предлага информационни услуги като облачно съхранение на данни.

Акциите на компанията се сринаха с 5,7% при отварянето на борсата в Хонг Конг днес, няколко часа след излизането на статията в "Уолстрийт джърнъл".

Американският всекидневник цитира източници, близки до разследването и потвърди, че полицията в Шанхай е извикала на разпит няколко лица, сред които Чън Сюесън, вицепрезидент на "Алибаба клауд", подразделението за облачно съхранение на "Алибаба".

В рамките на вътрешно разследване инженерите на компанията са прекъснали достъпа до въпросната база данни и са започнали проучване за евентуални грешки, съобщи още "Уолстрийт джърнъл", като цитира служители, започнати със случая.

АФП запита "Алибаба" за коментар, но оттам засега запазват мълчание по темата.

Администрацията в Китай е много раздута и властите поддържат огромни бази данни за населението.

Нарастващата чувствителност на широката общественост през последните години насочи законодателите към заздравяване на законите за защита на данните на предприятия и отделни лица. Въпреки тези мерки, гражданите реално имат много малко средства за възпиране на държавата да събира личната им информация.

Извадка от около 750 000 записа, качени от интернет хакера в онлайн форум показват имена, мобилни номера, номера на лични карти, адреси и рождени дати на засегнатите лица. Човекът, отговорен за изтичането, предлагаше цялата база данни на цена от десет биткойна, което се равнява на около 200 000 евро.

Част от данните изглежда идват от запаметената история на пазаруване с директна доставка, услуга, която е много популярна в Китай, а други се съдържат в протоколи от сигнали за инциденти на шанхайската полиция.

Четирима от дванадесетте души, с които АФП се свърза, потвърждават верността на личната им информация като техните имена и адреси.

mediapool.bg