Кламер БГ - Новини: Лидерите на САЩ и Израел съвместно обещаха да не допуснат Иран до ядрено оръжие

Лидерите на САЩ и Израел съвместно обещаха да не допуснат Иран до ядрено оръжие

Свят

|
Четв, 14 Юли 2022г. 16:54ч.
Лидерите на САЩ и Израел съвместно обещаха да не допуснат Иран до ядрено оръжие

Американският президент Джо Байдън и израелският премиер Яир Лапид

Американският президент Джо Байдън и израелският премиер Яир Лапид се ангажираха днес да не допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Агенцията определя съвместното обещание като проява на единство между съюзници, които отдавна са разединени по отношение на дипломацията с Техеран.

Ангажиментът, който е част от Ерусалимската декларация по повод първото посещение на Байдън в Израел в качеството му на президент, последва думите му пред местна телевизия, че е готов да използва "в краен случай" сила срещу Иран - очевидна стъпка в посока на приемане на призивите на Израел Техеран да бъде приеман за "действителна военна заплаха" от страна на световните сили.

САЩ и Израел от години поотделно правят завоалирани изявления за възможна превантивна война с Иран, който отрича да се опитва да се сдобие с ядрени оръжия, отбелязва Ройтерс. Днешната декларация, изпратена до медиите преди официалната й подписване, потвърждава подкрепата на САЩ за Израел да разполага с регионално военно предимство и да е способен "да се защитава сам".

"САЩ подчертават, че неразделна част от това обещание е ангажиментът никога да не бъде позволено на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и че са готови да използват всички елементи на националната си мощ, за да гарантират този резултат", пише още в текста.

През 2015 г. Иран подписа международно споразумение за ограничаване на ядрените си проекти с потенциал за производство на бомби. През 2018 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп се отказа от пакта, който определи като неадекватен - оттегляне, което беше приветствано от Израел.

Оттогава Иран увеличи някои ядрени дейности, оказвайки натиск върху световните сили да започнат с него преговори във Виена. Сега Израел казва, че би подкрепил ново споразумение с по-строги условия и ограничения за Иран. Техеран обаче се противопоставя на по-нататъшни рестрикции.

"Единственото нещо, което е по-лошо от сега съществуващия Иран, е Иран с ядрени оръжия, и ако може да се върнем към сделката, ще можем да ги накараме да я спазват", заяви Байдън пред израелската телевизия вчера.

Декларацията също така може да даде коз в ръцете на Байдън, когато утре се отправи към Саудитска Арабия. Рияд има свои собствени притеснения във връзка с Техеран и американският президент се надява да ги използва за саудитско-израелско сближаване под егидата на САЩ.

По-рано днес Байдън каза пред репортери, че с Лапид са обсъдили "колко важно е, от моя гледна точка, Израел да бъде напълно интегриран в региона". Израелският премиер от своя страна заяви, че пътуването на американския президент до Саудитска Арабия е "изключително важно за Израел".

Ерусалимската декларация допълнително ангажира САЩ и Израел да си сътрудничат по проекти в областта на отбраната като лазерни прехващачи на ракети, както и в областта на гражданските технологии.

САЩ са отворени за безвъзмездно предоставяне на средства за отбраната на Израел, се казва в изявлението, с което Вашингтон потвърждава интереса си към възобновяване на преговорите за решаване чрез две държави на израелско-палестинския конфликт.

"Имаме добро начало за една дълга, по Божията воля, връзка", обърна се Байдън към Лапид.

АП определя този коментар като израз на подкрепа преди поредните предсрочни парламентарни избори в Израел, които ще бъдат произведени през ноември.

mediapool.bg