Кламер БГ - Новини: Христо Иванов към прокурорите: Гешев ви свиква като статисти и декор

Христо Иванов към прокурорите: Гешев ви свиква като статисти и декор

България

|
Нед, 23 Авг 2020г. 17:57ч.
Христо Иванов към прокурорите: Гешев ви свиква като статисти и декор

Главният прокурор Иван Гешев свиква национално съвещание на прокурорите и следователите, за да демонстрира сила и да се "бие в гърдите" за своята война с олигархията. Това се казва в обръщение на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов към обвинителите.

Прокурори от цялата страна трябва да се съберат в понеделник в „Бояна“ по искане на Гешев. Темата на националното съвещание е "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона". То идва на фона на неспирни протести почти двумесечни протести с искане за оставката на Гешев и правителството. Това не е първият път, в който шефът на държавното обвинение събира прокурорите около себе си, за да направи изявление. Преди месец и половина той събра десетки хора на четвъртия етаж в съдебната палата в София и разкритикува президента Румен Радев. Ден по-рано държавният глава излезе пред простетиращи и заяви, че мафията трябва да бъде изгонена от прокуратурата.

Според Иванов съвещанието на прокурорите по нищо няма да се различава от събирането на партийния актив на ДПС в лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец или конференцията на ГЕРБ в София.

"И трите мероприятия са форма на отчяна защита на един прогнил модел на корупционно управление. Вие сте събрани, за да послужите с лицата и професионалните си биографии като като жив щит за този модел, докато огромното мнозинство български граждани искат неговото премахване", пише той.

Той прогнозира, че на сбирката главният прокурор ще говори, а останалите ще слушат, защото в държавното обвинение дискусия със различни мнения е недопустима. Иванов припомня, че при приемането на годишните доклади на прокуратурата в парламента въпроси не се задават, а заседанията на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет минават като „училищна физзарядка“ – всички пеят и гласуват с един глас – този на главния.

"Вместо като представители на една горда и независима професия, Вие ще бъдете просто декор. На ваш фон Гешев ще се бие в гърдите за своята лична “война с олигархията”. Но за все повече хора е ясно, че това е една лъжа. Дори и когато клиенти на прокуратурата стават хора, които отдавна е трябвало да бъдат разследвани, това се прави селективно и по начин, който няма нищо общо с правосъдието. Следствените действия се превръщат в дивашки пропагандни акции, които не само не обслужват целите на НПК, но често нарушават Наказателния кодекс и Конституцията и обричат тези дела на провал в съда и поредни осъдителни решения в Страсбург", пише Иванов.

Според него определен кръг от хора, близки до властта, се ползват с имунитет от наказателно преследване, а прокуратурата е превърната в маша, с която същите хора удрят своите опоненти.

"Определени имена могат да изпадат или попадат в този противозаконно привилегирован кръг, но самото му съществуване никога не се поставя под въпрос. А има и едно име, което неизменно го оглавява – Делян Пеевски. Самата пропагандна симбиоза между главния прокурор и подконтролните медии на Пеевски е изобличаваща за наличието на дълбока взаимна зависимост: общ език, общи “опорки”, общи врагове, общи акции…", посочва Иванов.

Той призовава прокурорите да не стават участници в този "позор".

"Обръщам се към Вас днес, защото трагичната реалност е, че българската прокуратура е превърната в носител на тежка тоталитарна наследственост. Тази наследственост в течение на десетилетията след 1989 г. задушава правовия ред в обществото ни и подрива българската държавност. Днес тя се превръща в инструмент за реваншизъм и възстановяване на режим на властване чрез страх, безправие и репресии", посочва Иванов.

mediapool.bg