Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Планираме промените в Конституцията да са приети от НС до Коледа

Христо Иванов: Планираме промените в Конституцията да са приети от НС до Коледа

България

|
Пет, 24 Ноем 2023г. 19:51ч.
Христо Иванов: Планираме промените в Конституцията да са приети от НС до Коледа

Христо Иванов: Планираме промените в Конституцията да са приети от НС до Коледа

ПП-ДБ планира промените в Конституцията да бъдат одобрени от НС до Коледа, като вече дори има и прогнозен график на заседанията, на които трябва да се разгледат измененията. Това обяви в петък съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

Кога ще се разисква Конституцията

"Следващото четене на Конституцията ще бъде на 8 декември, като очакването е последващата седмица - 12, 13, 14 декември, да се развият останалите четения. Надеждата е, че до Коледа ще успеем с конституционните изменения", обяви Христо Иванов.

Иванов все пак направи уговорката, че наред с това ще върви и процедурата по гласуване на бюджета за 2024 г. и това може леко да размести графика.

На въпрос относно искането на "Възраждане" за тълкуване от Конституционния съд с какво мнозинство трябва да се приемат промените в основния закон, Иванов определи инициатива като опит за спиране на промените.

"Виждаме опит да се спре процесът, но не се отнасяме сериозно към това.", каза той.

Само първа стъпка

"Промените в Конституцията са само първа стъпка към модернизацията и реформата на съдебната власт. Следващата стъпка ще бъдат изменения в законодателството, процесуални закони, институционални изменения. Процесът е дълъг и не бива да се бавим", каза още Иванов.

Вотът в подкрепа на проекта с промените в конституцията, иницииран от ПП-ДБ, мина на 6 октомври инфарктно с 161 гласа "за", което е само един глас над необходимия минимум. Проектът бе одобрен с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Тези гласове посочиха, че промените в основния закон тръгват по т.нар. бавна писта, което изисква поставянето им за ново първо гласуване в срок между два и пет месеца. Ако гласовете бяха под 160, проектът щеше да е отхвърлен окончателно, а за бързото му разглеждане бяха необходими 180 гласа.

Очаквано 57-те депутати в пленарната зала от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" гласуваха срещу конституционните промени.

mediapool.bg