Кламер БГ - Новини: Фандъкова не е съгласна, че София нищо не прави за чистотата на въздуха

Фандъкова не е съгласна, че София нищо не прави за чистотата на въздуха

България

|
Четв, 13 Септ 2018г. 17:38ч.
Фандъкова не е съгласна, че София нищо не прави за чистотата на въздуха

Кметът на София Йорданка Фандъкова оспори констатациите в специален доклад на Европейската сметна палата за качеството на въздуха в Европа, според които от 2009 г. София почти нищо не е направила за намаляването на фините прахови частици, няма нито едни проект за намаляване на замърсяването от битото отопление и не дава данни за качеството на въздуха в реално време.

Анализите в доклада бяха използвани от съветника от БСП Калоян Паргов за атака срещу кметицата по време на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък.

В отговор Фандъкова обясни, че "от таблиците, публикувани в доклада на Европейската сметна палата се вижда, че картината в София се подобрява". Тя посочи, че цитираните в доклада данни за шестте разглеждани градове - София, Брюксел, Краков, Милано, Щутгарт и Острава, показват, че от 2009 до 2016 година София има подобрения по всички показатели. "Включително по-добри от Брюксел и Милано. По отношение на фините прахови частици подобрението се вижда. През 2009 имаме 161 дни с превишения, през 2016 имаме 71 дни с превишение – отново са 2 пъти повече, отколкото е необходимо, но няма една мярка и една институция, която да се справи с този проблем“, каза Фандъкова, но призна, че в София остава проблемът с фините прахови частици.

Кметът на София обяви също така, че общината имала пълната готовност да кандидатства с проекти за еврофинансирате от оперативната програма "Околна среда"

за подмяна на печките на въглища с по-екологично отопление.

"Нека хората да знаят, че когато се отопляват с по-евтини дърва и въглища, те не само замърсяват околната среда, но и отделят по-малко топлина. В 30 домакинства миналата година предоставихме печки с екопелети- ефекти ще видим тази година и на тяхна база можем да разширим този проект“, заяви още кметът на София.

Тя посочи, че в оперативната програма, действаща до края на 2013 г. не е имало предвиден бюджет за финансиране на мерки за намаляване на замърсяването от битовото отопление, но тогава общината е работила за подмяната на старите превозни средства в градския транспорт и за повишаване енергийната ефективност на общинските сгради.

"В 22 училища и детски градини подменихме отоплителните инсталации с такива на възобновяеми източници. По отношение на азотните оксиди отдавна София няма проблем с превишението им“, коментира Фандъкова.

По думите й предстои още работа в борбата с мръсния въздух, но пътят е правилен и начертаните през 2017 г. над 100 мерки за подобряване качеството на въздуха съдържат всички познати механизми за справяне с проблема.

"Имаме данни в реално време за качеството на въздуха, има и система за ранно предупреждение – 2 дни по-рано", каза Фандъкова по-рано през деня пред БНТ.

"От последните години не само се виждат данни в реално време, но и въведохме система за ранно предупреждение за качеството на въздуха – 2 дни по-рано. Тези данни са от прогноза на БАН и на база на нея въведохме още допълнителни около 20 мерки. Миналата година започнахме въвеждането им със зеления билет. Предложихме да се въведат и стикери за автомобилите, за да може в дни с очаквано превишение да ограничаваме движението на автомобилите, които замърсяват. Тези мерки не винаги са симпатични, но са за собственото ни здраве и здравето на нашите деца. За мен е важно включването на гражданите и съм сигурна, че този сезон много ще се говори по тази тема“, посочи още тя.

mediapool.bg