Кламер БГ - Новини: Заводът за отпадъци в София e "затрупан" с проблеми

Заводът за отпадъци в София e "затрупан" с проблеми

България

|
Четв, 07 Дек 2023г. 11:50ч.
Заводът за отпадъци в София e "затрупан" с проблеми

Едно от съоръженията за третиране на отпадъци в предприятието край с. Яна, Сн. Mediapool

Заводът за отпадъците на София, управляван от Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО), има множество проблеми и не работи по замисъл, заяви кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след като направи проверка на работата на съоръжението в сряда.

"Съвременният начин на управление на отпадъците е да се гледа на тях като ресурс, а не на проблем. За съжаление, това не се случва в този модерен завод за третирането на отпадъците, където проблемите в цялата верига водят до голямо непланирано натоварване", каза Терзиев.

Той припомни, че заводът по принцип трябва да преработва 90% от отпадъците на софиянци и само 10 на сто от количеството да се депонира. В момента се депонират 90% от боклука, а 10% се преработват, а това се дължи на множеството дефекти в системата.

Кметът на София припомни, че в предприятието е имало редица сигнали за лошо управление и това е довело до освобождаването на директора Фридрих Катцер. В края на ноември мястото му бе заето от бившия заместник-кмет на Елин Пелин Николай Савов, който пое длъжността до провеждането на конкурс.

Още по темата

Бившият заместник-кмет на Елин Пелин поема завода за отпадъци в София

29 ноември 2023 14:14

Една от задачите на Савов, който е бил директор на предприятието и между 2013 и 2016 г., ще бъде да направи пълен доклад за състоянието на завода, както и да създаде оздравителен план.

Докладът за състоянието на предприятието ще бъде публичен, за да се видят проблемите и да може максимално бързо да се работи за отстраняването им.

В сряда Николай Савов посочи част от откритите до момента проблеми. Сред тях е липсата на рециклируеми материали. На теория те трябва да се отделят от общия отпадък и да се преработват. Останалите боклуци се изсушават и превръщат в RDF гориво. От създаването на завода общината плаща за изгарянето му в циментовите заводи. Количествата обаче са далече от максималния капацитет на инсталацията от 410 000 тона RDF на година. Плановете на бившия кмет Йорданка Фандъкова бяха горивото да се използва в когенерация за парно и ток, която да се направи към един от ТЕЦ-овете на "Топлофикация София". Общината обаче загуби еврофинансирането за инсталацията и към момента проектът е замразен.

Кметът Васил Терзиев и директорът на предприятието Николай Спасов разказаха за основните проблеми на завода след проверката на кмета, Сн. Mediapool

Николай Савов разказа, че към момента заводът не работи, както трябва. "Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, защото фирмите, които потърсихме, категорично отказаха да я вземат заради лошото й качество. За хартията имаме сключен договор, но няма отделена хартия, която да може да се използва. Установи се, че няма достатъчно количество метали, тъй като голяма част от камионите не са минавали през инсталацията. Останалото (след евентуалното отделяне на пластмаса, хартия, метал и стъкло - бел. ред.) не се приема от заводите заради лошото качество на RDF”, обясни Спасов

Той поясни, че този проблем се получава, защото почти всички сепариращи линии не могат да работят заради липса на поддръжка.

Заради това, че отпадъците не се отделят и голяма част от получения RDF не се пласира към циментовите заводи, се стига до скоростно запушване на депото към завода. Третата му клетка беше открита през декември 2022 г., а вече е запълнена и е необходимо да бъде пусната четвъртата клетка.

Заводът за отпадъци край село Яна работи от септември 2015 г., като капацитетът е 410 хил. тона смесени битови отпадъци. Към нея има депо за отпадъци с общ капацитет 3.2 млн. тона и 4 клетки, които биха могли да вършат ефективна работа повече от 20 години.

"Една клетка не трябва да се запълва за година, нейният живот е поне 4-5 години", коментира Терзиев пред Mediapool.

За да може да бъдат оправени неизправностите в завода, трябва да бъдат предприети спешни и краткосрочни мерки, свързани с качеството на RDF.

"Трябва да се подобри качеството на RDF, което ще стане с възстановяване на сепариращите линии и сепараторите. Лошата работа на вентилацията също влияе на качеството на RDF. Необходимо е той да бъде в показатели, отговарящи на изискванията на фирмите", поясни Спасов.

Заложени са 40 млн. за подобряване на работата на завода

Дългосрочните мерки ще целят възстановяване на работата на завода до първоначалния замисъл. Средствата за спешните и краткосрочни мерки са заложени в план-сметката за чистенето на София и са на стойност около 40 млн. лева.

План сметката за чистенето на столицата беше публикувана за обществено обсъждане в края на ноември. Чистенето ще струва 285 милиона лева.

Фирмите, които поддържат чистотата в София, са свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви, Румен Гайтански - Вълка и бившите собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов.

Договорите им със Столична община са на стойност 425 млн. лв. и изтичат през 2025 г.

Камионите карат отпадъците именно в завода за отпадъци край село Яна.

Другите проблеми на предприятието са безстопанствеността, лошата поддръжка, сключени договори с фирми, които не вършат достатъчно добре своята работа, липса на резервни части, добавиха Терзиев и Спасов.

Кметът на София не отрече, че проблеми със сметоизвозването има в цяла София и заяви, че мерки ще бъдат предприети за подобряване на работа по цялата верига, но е много важно да се започне с работа от изходната точка, а именно от завода.

"Умишлен саботаж"

Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова заяви в неделя в пост във фейсбук, че всеки опит да се внушава, че заводът за преработка на отпадъците на София не работи или пък се блокира неговата работа, ще е умишлен саботаж.

Васил Терзиев коментира нейното изказване, като заяви, че ако нямаше проблем, нямаше да се налагат проверки.

„Защо бих саботирал собствената си дейност. Когато има проблем, той трябва да бъде ясен. Ако нямаше проблем, нямаше да има нужда от подобни проверки и мерки", каза той.

mediapool.bg