Кламер БГ - Новини: Доцент сигнализира за фалшиви оценки и дипломи от Югозападния университет

Доцент сигнализира за фалшиви оценки и дипломи от Югозападния университет

България

|
Четв, 07 Дек 2023г. 14:15ч.
Доцент сигнализира за фалшиви оценки и дипломи от Югозападния университет

Факсимиле с фалшиви оценки Сн. Стефан Дечев/Фейсбук

Сигнал за фалшифициране на оценки от изпити, които никога не са се състояли, раздаване на дипломи без необходимия брой изпити и други нарушения подаде в Министерството на образованието и науката (МОН) доц. д-р Стефан Дечев, доскорошен преподавател в Югозападния университет (ЮЗУ) "Неофит Рилски" в Благоевград.

Изнесените от Дечев скандалните практики касаят бакалавърските програми в Правно-историческия факултет (ПИФ) на ЮЗУ и обхващат периода между 2019 и 2022 г, като целта е била "да се дадат дипломи на определени хора".

От МОН казаха за Mediapool, че са предприели действия за изясняване на описаните в сигнала нарушения. "Разпоредена е цялостна проверка. Извършва се предварително проучване на статута на лицата – обект на проверката, както и всички допълнителни факти и обстоятелства, относими към отделните нарушения", казаха от образователното министерство.

В сигнала си до МОН Дечев, който от септември тази година вече не е преподавател в ЮЗУ, твърди, че негови подписи са били подправяни по всяка вероятност от зам.-декана и ръководителя на катедра "История" в ПИФ доц. д-р Валентин Китанов. Става въпрос за раздадени дипломи за висше образование при нанесени оценки от негово име за непроведени никога изпити. Най-фрапиращ е случаят на издадена диплома на жена, която никога не е била реално студентка.

"За първи път видях, че се случва нещо нередно през октомври 2022 г. и оттогава периодично успях да изградя описаната в сигнала картина", каза Дечев пред Mediapool.

Сигналът на Дечев до МОН включва подробно описани случаи на 8 студенти с невзети изпити и подправени оценки от тях, придружени с 26 снимки доказателствен материал. От тях е видно наличието на еднакви почерци и подписи. Така например всички оценки в IV-ти курс на един от студентите са подписани от един човек с един почерк.

"Както е видно от приложения немалък снимков материал, повечето от споменатите студенти, а вероятно и всички, вече са получили своите дипломи за висше образование, въпреки реално неположените от тях изпити и липсващи оценки", казва Дечев в сигнала си.

"В посочените от мен случаи със сигурност има нередности, но е възможно да има и много други", заяви той пред Mediapool.

Дечев изпраща сигнала директно до МОН, тъй като се опасява, че в рамките на университета е щял да бъде потулен, а следите от нарушенията - заметени.

"Сигналът до МОН е срещу прекия ми ръководител в катедра "История" Валентин Китанов. Гледайки неговите подписи и неговия почерк, оставам с впечатлението, че всички подправени мои подписи, са направени от него. Над него е деканът на факултета доц. д-р Николай Марин, с който тогава бяха в комбина и който декан беше научен ръководител на бившия главен прокурор Иван Гешев. Единственият човек, до който можех да подам сигнал е ректорът проф. Борислав Юруков, който пък е единственият ректор, който застана зад Гешев при избора му за главен прокурор", коментира Дечев. Затова той смята, че ако беше подал сигнал в рамките на университета, са щели да бъдат унищожени документите, свидетелстващи за нарушения, а липсата им да бъде сведена до "административен пропуск". "Докато в момента става въпрос за подправени документи", уточни Дечев пред Mediapool.

"Освен посочените от мен случаи наблюдавам и други, в които

положените подписи са също съмнителни и не отговарят на оригиналните и автентичните подписи на колегите преподаватели, титуляри в съответните учебни дисциплини. За сметка на това учудващо приличат като почерк на онези уж "мои“ подписи, които аз разпознавам като съмнителни и неавтентични.

Несигнализирането от страна на колегите от предишното ми работно място се дължи на атмосферата създадена в Правно-историческия факултет под ръководството на декана доц. д-р Николай Марин, самозабравил се научен ръководител на скандалния бивш главен прокурор Иван Гешев, както и от зам.-декана на ПИФ и ръководител на катедра "История“ доц. д-р Валентин Китанов - атмосфера на страх и съучастие в незаконни практики или в прикриването им. И наистина, всякакво служебно израстване е свързано със съучастие в или замълчаване за подобни практики. Това го доказва и "успешната" на пръв поглед академична кариера на двамата господа", посочва Дечев в сигнала си до МОН.

Дечев очаква министърът на образованието Галин Цоков да разпореди проверка на място в ПИФ на ЮЗУ, "защото продължаването подобни практики ще бъде абсолютно недопустимо, възмутително и достойно за съжаление, а мълчанието и бездействието ни, равносилно на съучастие".

Това не е първият скандал в ЮЗУ и Правно-историческия му факултат. През 2021 г. ректорът Борислав Юруков бе уличен в конфликт на интереси, защото сам си е дал бонуси за 142 хил. лв. В годините назад също имаше скандали с незаконно прехвърляне на студенти от една специалност в друга, прехвърляне на студенти от платена в държавна поръчка, както и системен прием на студенти, чийто брой надвишава план-приема.

mediapool.bg