Кламер БГ - Новини: Каракачанов: Нещата няма да се оправят като "изринем старата руска техника"

Каракачанов: Нещата няма да се оправят като "изринем старата руска техника"

България

|
Четв, 13 Септ 2018г. 18:25ч.
Каракачанов: Нещата няма да се оправят като "изринем старата руска техника"

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов защити мащабния си инвестиционен план за старата съветска техника, която все още е на въоръжение в българската армия.

"Аз не споделям крайно оптимистичните виждания на някои анализатори, че нещата могат да се оправят за година-две, ако вземем, че изринем старата руска техника. Няма как да я заменим по бърз начин с нова техника“, заяви Каракачанов, след като в четвъртък депутатите от ресорната военна комисия одобриха доклада за националната сигурност през 2017 година.

Въпреки хроничните проблеми на армията, която затъва във все по-сериозен технически и кадрови колапс, Каракачанов отчете, че за "първи път през последните 28 години се отделят толкова средства за отбраната".

Според него, ако тази политика продължи и през идните години, натрупаните за 25-26 години "недъзи" могат да се преодолеят за 7-8 години, но не по-рано.

Той припомни, че вече са стартирали трите най-големи модернизационни проекта – за нов тип изтребители, нови бронирани машини и патрулни кораби.

Ако се стигне до сключването на сделки, общата им стойност ще е около 4 млрд. лева.

Въпреки че тези проекти са във финалната си фаза, много експерти все още са скептични за реализирането им - както заради дългогодишната лоша практика в това отношение, така и заради наливането на стотици милиони лева в съветската техника.

Каракачанов превърна стягането на старата съветска техника в първия реален приоритет в сектора от много години насам. Само за година той предопредели бъдещето на българската натовска армия и го обвърза трайно с Москва.

През следващите години ще осигури около 200 млн. лева, които ще се насочат основно към Русия.

След като министърът пусна дългосрочни поръчки за ремонта и поддръжката на изтребителите МиГ 29, щурмоваците Су 25, хеликоптерите Ми 17 и Ми 24, той стигна и до славните стари съветски танкове Т–72, които все още са на въоръжение в Сухопътните ни войски.

Тази негова политика е остро критикувана от Атлантическия съвет на България, който твърди, че тя "подчинява бойните способности на Българската армия на милостта на правителството в Москва".

В момента около 90% от нашата армия е с руско въоръжение и това не е тайна за съюзниците ни в НАТО, които периодично ни призовават да инвестираме в ново съвместимо със стандартите на съюза оборудване.

mediapool.bg