Кламер БГ - Новини: Фандъкова: Манолова е готова да оглави и протест срещу себе си за повече гласове в неделя

Фандъкова: Манолова е готова да оглави и протест срещу себе си за повече гласове в неделя

България

|
Четв, 31 Окт 2019г. 16:04ч.
Фандъкова: Манолова е готова да оглави и протест срещу себе си за повече гласове в неделя

Имам чувството, че г-жа Манолова вече е готова да оглави протест срещу самата себе си, само и само да получи повече гласове в неделя. Така кметът на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) коментира пред бТВ позицията на опонента си Мая Манолова, която в сряда заяви, че подкрепя протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Фандъкова и Манолова ще се изправят една срещу друга на балотажа за кметското място в София в неделя, а в последните дни си разменят по-остри словесни нападки през медиите.

Кандидатът на ГЕРБ окачестви подкрепата на Манолова за протестиращите срещу Гешев "лицемерие" и видя в нея "използване на протестите". "Защо не изрази позиция на 24 октомври, когато беше изборът за главен прокурор, а вчера", попита Фандъкова.

Тя добави, че има своя лична гражданска позиция за избирането на Иван Гешев за главен прокурор, но не смята за честно към "хората, които излизат и протестират от месеци, да излезеш с позиция два дни преди изборите, когато си кандидат". Освен това "като кмет" вярвала в независимостта на властите и не смята да се прави "на герой три дни преди изборите".

Манолова отговори няколко часа по-късно по време на станалата традиционна за седмицата преди балотажа пресконференция в шатрата до НДК, която използва като предизборен щаб. "Позицията ми за избора на Иван Гешев за главен прокурор, не е чак сега, а пак сега", каза издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП, ДБГ и други кандидатка за кмет на София. Допълни, че за първи път заявила какво мисли за безалтернативния избор на Гешев в интервю за "Капитал" на 3 октомври, което е публикувано седмица по-късно. "Казвам го за Фандъкова и за Борисов, които се крият и нямат позиция по този важен за българските граждани избор. Казвам го за тях, защото ги е страх. Призовавам президента да не подписва указа за главен прокурор. Бойко Борисов да слезе от джипа и да внесе обещаните промени за довършаване на съдебната реформа", каза Манолова.

За ромските гласове

На пресконференцията на Манолова отново бяха отправени обвинения за купен вот в ромските квартали в София. Проверка на Mediapool показа, че в кв. "Факултета" почти всички гласове отиват за ГЕРБ, а в кв. "Христо Ботев" масовият вот за общински съветници е за ДПС, а за общински и районен кмет - при ГЕРБ. По този повод председателят на ДБГ Димитър Делчев, който подкрепя Манолова, заяви, че "Фандъкова е кандидат и на ДПС", а "сътрудничеството на ГЕРБ и ДПС е национална тенденция", за която доказателство били резултатите от изборите в Хасково и няколко села в областта.

По-рано през деня Фандъкова отхвърли нападките за купен вот в ромските квартали. "София не може да се купи. София не може да се спечели с купен вот. Разликата от 40 000 гласа не може да се обясни с 300 гласа в една секция", коментира по този повод Фандъкова и декларира: "Аз избори не купувам".

Добави, че обяснение за вота в кв. "Факултета" може да се търси в това, че в листата на ГЕРБ за общински съветници е директорката на кварталното училище, която "е уважавана в квартала". Директорката на 75-о основно училище "Тодор Каблешков" Лава Кочева беше на последното 61-во място в листата за общински съветници на партията.

Фандъкова нарече подозренията на Манолова за купен от ГЕРБ вот "тежки внушения" и ги обясни с това, че е човек, "свикнал да мисли в определени схеми и модели цял живот". Тя припомни, че през 2014 г. "се въртеше един клип за купуване на гласове в Бобов дол, където Манолова беше лидер на БСП". Става въпрос за видео на Нова телевизия за купуване на гласове в полза на БСП в мини Бобов дол.

На въпрос дали е съгласна с предложението на Манолова в ромските махали да се пратят прокурори, които да следят за контролиран вот, Фандъкова припомни за аферата "Костинброд", когато "по фалшив сигнал на г-жа Манолова се задействаха прокурори". "Жалко е, че нищо ново не могат да измислят тайните сценаристи на г-жа Манолова", добави кандидатът на ГЕРБ.

По-късно в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров отказа да уважи искането на инициативния комитет на Манолова за извънредни дежурства на прокурори в деня на изборите, както и да се занимава със сигнала на подкрепящите Манолова за купуване на гласове в ромските квартали в София, тъй като той не съдържал никакви конкретни данни за престъпление. Публикуван беше и въпросният сигнал, в който доказателство за "безпрецедентното купуване на гласове" са извадки от резултатите от гласуването в 8 секции в "Красна поляна", "Слатина" и "Люлин".

Тайни сили

Йорданка Фандъкова на няколко пъти спомена за "тайния екип" на Манолова и за това, че крие хората, с които работи. Коментарите ѝ бяха по повод друг задочен спор между нея и Манолова- как, къде и с кого двете да се явят на дебат преди балотажа. В понеделник настоящият кмет покани Манолова на диспут на неутрален терен, но с участието на екипите на двете опонентки. Манолова пък отговори, че иска дебатът да е само между тях двете, бице в лице, което Фандъкова не приема, тъй като трябвало да се види и екипът, с който бъдещият кмет ще управлява града.

Настоящият кмет за пореден път призова Манолова, ако има сигнали срещу нея и управлението на общината в последните години, да ги даде на прокуратурата. "Г-жа Манолова на няколко пъти в кампанията каза, че аз съм почтен човек. За съжаление аз не мога да кажа същото за нея", добави Фандъкова.

ГЕРБ спечели изборите, вотът за кмет е мажоритарен

На въпрос дали евентуална нейна загуба ще повлияе на ГЕРБ, Фандъкова отговори, че партията, заедно със СДС, е спечелила изборите, след като има най-много общински съветници и е първа политическа сила. Тя нарече избора за кмет "силно мажоритарен" и добави, че очаква хората да я подкрепят отново.

В същото време обаче сега, в коалиция със СДС, ГЕРБ записа най-слабото си представяне в София, независимо че остава водеща политическа сила и двете партии ще имат най-много общински съветници, но не и мнозинство.

Фандъкова не пропусна да отбележи, че има десни политически възгледи, а две трети от гласовете на първия тур "бяха дадени за партиите от десния спектър".

"Аз не съм си сменяла цветовете и позициите си. Не съм се отказвала от миналото си. Винаги съм гласувала вдясно, за разлика от Мая Манолова, която и вчера отказа да каже за коя листа е гласувала. Ние сме политици и е важно да е ясно какви са нашите убеждения кой стои зад нас. Няма нищо срамно да кажеш, че дълго време си бил острието на БСП. Странно би било, когато казваш, че си промяната и ти задават този въпрос. Но не е срамно", коментира Фандъкова, която е зам.-председател на ГЕРБ

Тя отново заяви, че не е търсила подкрепа за балотажа от "Демократична България", с чието ръководство се срещна във вторник. Разговаряла е също със "Спаси София" и ВМРО за общата работа в общинския съвет по важните за всички проекти.

mediapool.bg