Кламер БГ - Новини: ВМРО застава зад Фандъкова за балотажа и е готово да подкрепя ГЕРБ в общинския съвет

ВМРО застава зад Фандъкова за балотажа и е готово да подкрепя ГЕРБ в общинския съвет

България

|
Четв, 31 Окт 2019г. 16:25ч.
ВМРО застава зад Фандъкова за балотажа и е готово да подкрепя ГЕРБ в общинския съвет

Официално ВМРО обяви, че застава зад кандидата на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова на предстоящия в неделя втори тур на местните избори. Тогава тя ще се изправи срещу независимия кандидат, подкрепян от БСП, ДБГ и други, Мая Манолова. Мотивът за това е, че Фандъкова се ангажирала да работи за подобряването на сигурността в града, благоустройството на кварталите и развиване на северните райони.

"Проведени са срещи с г-жа Фандъкова и екипа ѝ, като е постигнато съгласие за съвместна работа в следващия мандат на Столичния общински съвет по теми като подобряване на сигурността в града, благоустройство на кварталите и развиване на северните райони. Позицията на ВМРО – София е, че в следващите четири години усилията на кмета на общината и Общинския съвет трябва да се насочат по тези теми. Логично е ангажиментите да бъдат потвърдени преди балотажа, каквато е била и позицията на представителите на ГЕРБ", пише в съобщението на ВМРО.

Постигането на съгласие с Фандъкова по важни за ВМРО теми било и "добра основа за споразумение, след като Фандъкова бъде избрана за кмет".

Общинският съветник от ВМРО и член на Националния изпълнителен комитет на организацията Карлос Контрера смята, че подкрепата за Йорданка Фандъкова е логична. Според него с другия кандидат на балотажа в София – Мая Манолова, няма как да се постигне никакво съгласие. Тя обещава всичко на всички, подчерта Контрера, цитиран от партийния пресцентър. Нямало как и ВМРО да работи с БСП в общинския съвет.

ГЕРБ и ВМРО ще имат общо 31 (27 за ГЕРБ и 4 за ВМРО) от 61 съветници. Мнозинството им обаче ще е крехко, тъй като и през изминалия мандат двете партии работеха заедно, но често им трябваше подкрепа и от част от групата на "Реформаторския блок". Освен това важни решения като разпореждане с имущество, назначения се гласуват с квалифицирано мнозинство, за което са нужни 41 гласа "за".

mediapool.bg