Кламер БГ - Новини: "Новият Костинброд": Цацаров този път няма да праща прокурори по сигнал на Манолова

"Новият Костинброд": Цацаров този път няма да праща прокурори по сигнал на Манолова

България

|
Четв, 31 Окт 2019г. 16:13ч.
"Новият Костинброд": Цацаров този път няма да праща прокурори по сигнал на Манолова

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли като недоказан сигнала от щаба на Мая Манолова за "безпрецедентно" по мащаб купуване на гласове на ромските махали в столицата. В писмото до прокуратурата щабът твърди, че гласовете са пазарувани "в полза на управляващата партия ГЕРБ за нейния кандидат госпожа Йорданка Фандъкова".

Екипът на Мая Манолова призовава Цацаров да организира в изборния ден извънредно дежурство за всички прокурори и разследващи полицаи, които не са отпуск, за да присъстват лично в секциите в ромските махали за балотажа.

Предложението на хората на Манолова е впечатляващо с настояването главният прокурор да разпореди на стотици полицаи и прокурори да отидат на работа в неделя в ромските махали дори и с личните коли. Целта била прокурорите "да констатират купуването на гласове, което се готви повсеместно".

Главният прокурор отхвърля сигнала, защото в него няма конкретни данни за купуване на гласове. Щабът на Мая Манолова е приложил единствено резултатите от гласуването в ромските секции, което само по себе си не е доказателство за извършено престъпление.

"В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политически права на гражданите, освен общото заключение за "безпрецедентно купуване на гласове" в избирателните секции", отговаря главният прокурор.

За вота във кв. "Факултета" Йорданка Фандъкова обясни силните резултати на ГЕРБ с факта, че в листата на партията е директорката на местното училище, която е много уважавана в квартала.

Любопитното е, че през последните няколко дни знакови фигури в ГЕРБ предупреждават, че срещу партията се подготвя нов Костинброд. Коментар в този дух направи вицепремиерът Томислав Дончев. Костинбродската афера по време на изборите през 2013 година се разигра с активното участие на Мая Манолова, която подаде сигнала до прокуратурата за подготвяна манипулация на парламентарните избори.

Тогава прокуратурата не се поколеба да нахлуе в печатницата "Мултипринт" в Костинброд и да съобщи за акцията си в деня за размисъл, което повлия на резултатите от вота. Целият шум бе заради конфискуването на няколкостотин хиляди бракувани бюлетини. След това бе образувано и наказателно дело срещу тогавашния главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, което бързо се провали в съда.

Малко преди първия тур на сегашните кметски избори прокуратурата арестува и дългогодишния кмет на Николай Димитров, но дори и от килията той спечели вота безпроблемно с 60% подкрепа.

mediapool.bg