Кламер БГ - Новини: ФБР ще се опита да отключи телефона на Алексей Петров

ФБР ще се опита да отключи телефона на Алексей Петров

България

|
Вт, 19 Дек 2023г. 16:20ч.
ФБР ще се опита да отключи телефона на Алексей Петров

Районът, в който бе убит Алексей Петров. Снимка: БГНЕС

Българските власти не могат да отключат или разкодират телефона на покойния Алексей Петров. Затова ще бъде поискана помощ от ФБР, заяви градският прокурор на София Илияна Кирилова.

Още от октомври разследващите у нас знаят, че не могат да се справят с тази задача. Устройството е важно, защото се очаква от него да се извлече повече информация за последните действия на някогашния съветник в ДАНС.

"Започнахме, естествено да търсим такива вещи лица, които могат да ни помогнат. България не разполага с такава техника, която да може да отваря подобен телефон, който няма да го спомена какъв е. Потърсихме помощ от ФБР, самите те потвърдиха, че телефон с изключена батерия, за който ние говорихме, трудно може да бъде разкодиран, но по всяка вероятност службите ще ни помогнат, тъй като разполагат с тази техника и ще имаме информация от телефона", каза Кирилова.

Петров бе застрелян с два куршума по време на разходка на Витоша през август. Оттогава полицията и прокуратурата твърдят, че се работи по всякакви версии. Преди няколко седмици главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че засега разследването няма особен напредък.

mediapool.bg