Кламер БГ - Новини: Управляващите отхвърлят ветото, а после връщат преференциите

Управляващите отхвърлят ветото, а после връщат преференциите

България

|
Четв, 28 Фев 2019г. 11:31ч.
Управляващите отхвърлят ветото, а после връщат преференциите

ГЕРБ и “Обединени патриоти” ще отхвърлят президентското вето върху промените в Изборния кодекс (ИК), а след това ще гласуват “ремонт на ремонта ” и ще върнат старите правила за преференциите.

Решението беше обявено от председателят на парламентарната група на ГЕРБ след поредната му среща с ОП.

По време на разговорът Цветанов убедил

ВМРО и “Атака” да гласуват против ветото, въпреки че преди дни двете партии публично обявиха, че ще подкрепят Румен Радев.

"Това, че ще отхвърлим ветото, не е проява на конфронтация, господин Радев е имал благородни намирания, но юридическият му екип вероятно го е подвел. Тъй като няма как да се поправят мотивите, ние ще отхвърлим ветото, в това няма драма", каза председателят на "Атака" Волен Сидеров.

Мотивът на управляващите да отхвърлят ветото е, че то не засяга само обезсмислянето на преференциите. Радев върна за ново обсъждане и ограничаването на машинното гласуване.

Наложено беше вето и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС).

Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общинските или на районните комисии, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете си.

Според Цветанов обаче мотивите на президента и юридическия му екип не са правно издържани. По думите му не е вярно, че се ограничава съдебното обжалване на актове на изборните комисии, както и че властта си осигурява мнозинства като намалява нужния кворум за взимане на решения.

"Радев повтори тезите на БСП", каза Цветанов.

След като отхвърлят ветото, управляващите ще променят Изборния кодекс и ще върнат текстовете за преференциите във вида им преди ГЕРБ и ДПС да го обезсмислят с високи прагове. Преди седмица от най-голямата партия направиха завой по темата, след като обезсмислянето на преференциите предизвика критики и премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат върнати старите правила.

Проектът на ГЕРБ за промени в ИК засяга единствено преференциите и предвижда да се върне досегашният 5-процентен праг за преференции на евроизбори, а за парламентарни -7%.

От НФСБ обаче имат други планове. Партията на бившия вицепремиер Валери Симеонов не се е отказала от вдигането на прага за преференциите. Депутатът от НФСБ Христиан Митев обяви, че може да се поиска нов регламент за преференциите. "Възможно е да предложим различни прагове за пренареждане на листата на различни видове избори. Това ще стане с предложения между двете четения на новия законопроект за ремонт на кодекса", каза депутатът от НФСБ Христиан Митев. 

mediapool.bg