Кламер БГ - Новини: Военната комисия скоростно отхвърли ветото на Радев върху помощта за Украйна

Военната комисия скоростно отхвърли ветото на Радев върху помощта за Украйна

България

|
Ср, 06 Дек 2023г. 17:11ч.
Военната комисия скоростно отхвърли ветото на Радев върху помощта за Украйна

Снимката е илюстративна, БГНЕС

Парламентарната комисия по отбрана очаквано отхвърли ветото на президента Румен Радев върху между България и Украйна, с което страната ни помага на Киев с БТР-и, които са с отпаднала необходимост за МВР.

Срещу директната военна помощ отново се обявиха депутатите от БСП и “Възраждане“, като се очаква ветото на Радев да бъде преодоляно в пленарна зала още в петък.

Става въпрос за около 100 машини, сред които и БТР-и, придобити още за т.нар. възродителен процес. Техниката, която е част от запасите на жандармерията, не е ползвана през последните около 25 години. БТР-те са произведени преди около 50 години.

Още по темата

Радев наложи вето върху изпращането на БТР-и в помощ на Украйна (обновена)

4 декември 2023 17:51

Сред мотивите на Радев да върне споразумението между България и Украйна са, че депутатите не са били запознати добре с темата, а БТР-ите може да се ползват от България.

Военният министър Тодор Тагарев обясни в четвъртък, че армията не е проявила интерес към БТР-ите.

“За МВР те категорично са с отпаднала необходимост. Това не са машини, с които украинската армия може да тръгне в атака, но в определени условия си вършат работата“, посочи Тагарев.

Той уточни, че те не могат да бъдат използвани при сняг и не са високо проходими. Затова не могат да се използват за охрана на границите ни.

mediapool.bg