Кламер БГ - Новини: Край на строежите на 500 метра зад плажовете на Карадере, Корал и Иракли

Край на строежите на 500 метра зад плажовете на Карадере, Корал и Иракли

България

|
Четв, 07 Дек 2023г. 10:23ч.
Край на строежите на 500 метра зад плажовете на Карадере, Корал и Иракли

Плаж Карадере, сн. Canva

Край на строежи на 500 метра зад плажовете на Карадере, Корал, Иракли. Това приеха на първо четене в сряда депутатите от всички партии, без БСП, които бяха “въздържали се” и “Възраждане” - против. Вносители на промените в Закона за Черноморското крайбрежие са Кирил Петков и Христо Иванов („Продължаваме промяната-Демократична България), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), и Делян Пеевски (ДПС).

Зона "А" набъбва от 100 на 500 метра

Зона "А" занапред набъбва от 100 на 500 метра и ще обхваща границите на зоните за природосъобразен туризъм Иракли, Бяла-Карадере и Корал. Това на практика ще пресече реализирането на одобрени и влезли в сила устройствени планове, предвиждащи застрояване до морето зад плажовете за природосъобразен туризъм.

Забранява се и строителството на огради, сгради и съоръжения, включително и поставяне на огради в тази зона. Няма да се допуска използването на самодвижещи се, верижни и земекопни машини.

Важен детайл е, че се предвижда и допълнителна защита на дюните, извън случаите, когато те се намират на територията, вън от обхвата на защитените зони, както и защита на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника.

По-високи глоби

Със законопроекта се предлага завишаване на санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морския плаж в нарушение на законови разпоредби, както и на такива на територията на неохраняем морски плаж, на морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория, без да има право на това. В детайли, глобите на нарушения на охраняем плаж скачат от 1000 лв. до 5000 лв. при първо нарушение на от 6000 до 15 000 лв. При повторно нарушение глобата ще е в размер на от 18 000 до 30 000 лв.

"Техническата грешка" е поправена

Законопроектът се оказа в епицентърът на скандал в предходните седмици. Бившият депутат от ПП-ДБ Александър Дунчев осветли във фейсбук параграф 9 проекта, който премахва разпоредби, които сега спират масовото застрояване по дюните, ниви, гори по Черноморието. Авторите на проекта реагираха и посочиха, че въпросният текст е бил “техническа грешка” и се премахва. Срокът за предложения между двете четения беше удължен на 21 дни.

Според Младен Шишков от ГЕРБ-СДС трябва да се дефинира разширяването на зона "А" на крайбрежието. Трябва да се коментира в детайли целесъобразността на такова разширяване, необходим е и точен анализ на разходите за обезщетения, защото става въпрос за големи суми, посочи депутатът.

mediapool.bg