Кламер БГ - Новини: Управляващите отхвърлиха ветото на Радев върху втората НСО

Управляващите отхвърлиха ветото на Радев върху втората НСО

България

|
Четв, 25 Юни 2020г. 17:18ч.
Управляващите отхвърлиха ветото на Радев върху втората НСО

Парламентарната вътрешна комисия преодоля президентското вето върху промените в Закона за МВР, с които се създава ново охранително звено в рамките на вътрешното ведомство.

За повторното приемане на законопроекта гласуваха 10 народни представители. "Против" бе само един депутат.

"МВР и сега извършва подобни действия. Съвсем наскоро мина европредседателството. Кой извърши охраната на лицата там, включително и на външни – МВР", каза депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев.

"Ние считаме, че това е правилно и има достатъчно яснота", допълни той.

Охранителната структура в МВР на практика ще дублира функциите на Националната служба за охрана (НСО). Според Радев тя ще бъде неефективна, ще струва скъпо и може да доведе до ограничаване на права.

Промените в Закона за МВР предвиждат "Жандармерията" и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се слеят в ново звено, ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция "Митници".

Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.

Засега няма яснота как ще се избегне дублирането на функции между двете структури и какво ще се случи с НСО, ако част от задълженията ѝ преминат към МВР.

mediapool.bg