Кламер БГ - Новини: Депутат от ГЕРБ отговори на Бобоков: Не кадрувам в Русе

Депутат от ГЕРБ отговори на Бобоков: Не кадрувам в Русе

България

|
Четв, 25 Юни 2020г. 18:16ч.
Депутат от ГЕРБ отговори на Бобоков: Не кадрувам в Русе

Областният координатор на ГЕРБ в Русе Пламен Нунев отрече да кадрува в района си, както твърди бизнесменът Пламен Бобоков. Преди няколко дни предприемачът обяви, че всички назначения в областта минават през него. Коментарът му пред бТВ бе направен по повод делото срещу него за търговия с влияние заради ходатайството му за преизбиране на бившия окръжен прокурор Николай Николов.

Бизнесменът обясни, че имало два стълба на властта, Нунев бил първият, а зад гърба му стоял вторият стълб. Срещу Бобоков започна дело за търговия с влияние, след като разследващите иззеха телефона му и откриха негова комуникация с прокурора Николов и с президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. Бизнесменът все още не е обвиняем по това дело, а Николов подаде оставка от съдебната система.

"Той разбира се не го прави сам... Зад гърба му е първият стълб. Това е обществена тайна...Има два стълба на власт и влияние, които винаги предопределят кой, къде и кога да отиде...Всичко се знае за тези два стълба на влияние и на власт. Обвинението срещу мен за търговия с влияние е висша форма на цинизъм. Това също не ме изненадва, защото в последните няколко дни всеки ден сме свидетели на това, как животът ни поднася нови дефиниции за цинизъм в нашата държава...", заяви Бобоков пред бТВ.

В четвъртък Нунев каза в отговор:

"Несериозни са нещата. Не се занимавам с такива неща. Не обръщам внимание".

Той обясни, че се е гордеел, че общо шест общини в областта имали кметове от ГЕРБ. Според него "в продължение на доста години екипите, които управляват общините, с всяка година променят облика на общините към добро".

Междувременно в четвъртък апелативният спецсъд отказа да задържи Бобоков в ареста. Искането бе направено от прокуратурата, която в началото месеца му определи 1 млн. лв. гаранция. Бизнесменът внесе парите, но въпреки това бе арестуван за кратко. Прокуратурата опита да използва като мотив пред съда извлечените от телефона му разговори с Николов и Узунов, за да обяви, че има възможност бизнесменът да повлияе на свидетели или да извърши ново престъпление. Съдът обаче отказа да ги разгледа, защото те са в рамките на делото за търговия с влияние. Арестът бе поискан по разследването, в което бяха привлечени и брат му Атанас Бобоков, бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и още трима души. Те са заподозрени, че са организирали схема, чрез която опасните отпадъци от предприятието на Бобокови "Монбат" не са били обезвреждани.

mediapool.bg