Кламер БГ - Новини: "Тренд": ГЕРБ с почти 3% пред БСП, подкрепата за Трифонов спряла да расте

"Тренд": ГЕРБ с почти 3% пред БСП, подкрепата за Трифонов спряла да расте

България

|
Ср, 27 Ян 2021г. 13:39ч.
"Тренд": ГЕРБ с почти 3% пред БСП, подкрепата за Трифонов спряла да расте

ГЕРБ има преднина от малко под 3% пред БСП, а партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ" е спряла ръста на подкрепата си. Ако изборите бяха сега, в Народното събрание със сигурност биха влезли 5 партии, а две са на ръба.

Това показват резултатите от представително проучване на "Тренд", поръчано от "24 часа" и проведено в периода 12-19 януари сред 1008 пълнолетни респонденти.

Петте формации, които биха влезли в следващия парламент, са ГЕРБ (27.6%), БСП (24.9%), "Има такъв народ" (11.8%), ДПС (10.3%) и "Демократична България" (6%). Две формации с реални шансове за представителство са "Изправи се.БГ" с 4.1% и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори.

Според данните на "Тренд" Народното събрание и на правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци.

Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на Ковид-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна.

(

Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

mediapool.bg