Кламер БГ - Новини: Трансплантолозите от ВМА вече работят в супер модерни операционни

Трансплантолозите от ВМА вече работят в супер модерни операционни

България

|
Пон, 10 Юни 2019г. 13:16ч.
Трансплантолозите от ВМА вече работят в супер модерни операционни

В операционни зали от световна класа оперират от понеделник трансплантолозите от Военномедицинска академия. След няколкомесечен ремонт проф. д-р Никола Владов и екипът му от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология влязоха в напълно обновени, ултрамодерни зали, оборудвани с най-съвременна апаратура, съобщиха от лечебното заведение.

Новите зали са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

“Изключително съм доволен, че успяхме да доведем до успешен край точно този пилотен проект. Той показва две неща. Първо, че голямото усърдие, качествената работа и нововъведенията от екипа на проф. Владов не могат да останат незабелязани от ръководството на ькадемията. Именно това е екипът, който представя иновациите в хирургията не само в нашата болница, но и в републикански мащаб. Другото е, че ръководството гледа с особено внимание и грижа към трансплантационната програма.”, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

“Тези операционни имат богата история. Тук беше направена първата трансплантация на черен дроб, заедно с проф. Мутафчийски. След това беше присаден черен дроб от жив донор, от възрастен на възрастен. По-късно тук се случи и първата ретрансплантация в България”, припомни проф. д-р Никола Владов.

През есента новите операционни ще бъдат домакин и на традиционното международно “училище за хирурзи”, което проф. Владов организира. Темата на курса, който ще се проведе между 13 и 15 ноември 2019 г., този път е “Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази при колоректален карцином”.

mediapool.bg