Кламер БГ - Новини: София и Скопие не могат да се разберат дори за Гоце Делчев

София и Скопие не могат да се разберат дори за Гоце Делчев

България

|
Пон, 10 Юни 2019г. 14:49ч.
София и Скопие не могат да се разберат дори за Гоце Делчев

Историческата фигура на Гоце Делчев се оказа непреодолимо засега препятствие в преговорите между България и Северна Македония, които имат за цел да изчистят спорните въпроси от общата история. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева потвърди в понеделник, че двете страни засега не могат да се разберат за Гоце Делчев ден, след като другият вицепремиер Красимир Каракачанов призова България "да стане от масата с всички възможни последствия".

"Преди два дни имаше заседание на историческата комисия със Северна Македония, на което не беше постигнато съгласие около личността на Гоце Делчев. Няма как датата 7 октомври да бъде приета за съвместно честване“, каза Захариева.

Причина за разминаването е предложението на македонската страна да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

В понеделник в София се проведе първата съвместна междуправителствена комисия между България и Северна Македония, която трябва да направи преглед на изпълнението на договора за добросъседство, подписан от двете страни през 2017 година. Съгласно договора обща комисия от историци трябва да изчисти спорните въпроси. По-рано България обяви "пробив" с признанието на Скопие, че цар Самуил е български цар, но явно разбирателството е "приключило" около 11 век. Най-труден за постигане ще бъде компромисът за периода около Втората световна война.

За разлика от Каракачанов, който в няколко солови акции заплаши Скопие, че България може да го спре за ЕС и НАТО, Екатерина Захариева засега е много по-дипломатична и не споделя ултиматумите му. На пресконференция с македонския си колега Никола Димитров тя коментира, че правителствата на двете страни желаят до края на годината общата историческа комисия да постигне по-голям напредък.

"Историческите въпроси са крайъгълният камък в отношенията ни със Северна Македония", каза Екатерина Захариева.

Тя обаче заяви, че България ще продължи да подкрепя Северна Македония и припомни, че вече сме ратифицирали протокола за съюзничество в НАТО.

"България продължава да бъде двигател на европейската перспектива на страните от Западните Балкани и за нас е важно договорът за добросъседство да бъде спазван в дух на приятелство“, каза тя.

Скопие не приема ултиматума на Каракачанов

За разлика от нея, Каракачанов е далеч по-твърд. В неделя той "подгря" визитата на Никола Димитров с обяснението, че "Скопие се надява работата на общата комисия всъщност да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни факти".

"Ако това продължи, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска интеграция на Северна Македония. Вината за това няма да бъде наша”, отбелязва Каракачанов.

В понеделник македонският външен министър апелира за мъдрост.

"Когато има близост и приятелство, не трябва да се поставя ултиматум“, каза той.

Според него Гоце Делчев може да бъде "мостът, който да преодолее разделението между това, което е било, и това, което България и Северна Македония имат днес".

По думите му задачата на комисията не е лесна и крие опасности.

"Има много слоеве, но процесът е отворен и вече зрее. Но има две опасности – ако няма резултати, ще загрозим процеса. И ако няма истинско узряване в погледа към историята, пак ще загрозим процеса. И искам да уверя, че Северна Македония е цялостно посветена на този процес и той не е само заради договора за добросъседство, а е важен като цяло за държавата и отношенията ни с България. Аз поемам отговорност да завършим този процес, защото е важен – ще го завършим с мъдрост и приятелство, за да има разбиране между двете държави“, каза той.

Преди ден обаче Каракачанов бе категоричен, че България не може да приеме последното предложение на скопските политици в смесената комисия, което гласи, че Гоце Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България.

Захариева и Димитров демонстрираха топли отношения въпреки разминаването и не се доближиха до риториката на Каракачанов.

"Влизането на Македония в Европейския съюз е важно както за държавата, така и за региона", добави Никола Димитров.

Спад на търговията

Захариева съобщи, че за първите три месеца на 2019 г. има спад на стокообмена със Северна Македония, въпреки ръста през последните две години.

"Ще се направи анализ защо се е получило така, за да се преодолее“, каза тя.

Трябва да ускорим проекта на транспортен коридор номер 8, добави Захариева.

Тя припомни, че двете страни са създали обща работна група, която да работи по изграждането на Паневропейски транспортен коридор 8. Двете държави все още нямат и железопътна връзка помежду си.

"Има осигурено финансиране. Това не са прости инфраструктурни проекти“, отбеляза Захариева.

mediapool.bg