Кламер БГ - Новини: Регионалното министерство санкционирало с 22.6 млн. лева нарушения по европроекти

Регионалното министерство санкционирало с 22.6 млн. лева нарушения по европроекти

България

|
Пон, 10 Юни 2019г. 16:52ч.
Регионалното министерство санкционирало с 22.6 млн. лева нарушения по европроекти

Санкции за общо 22.6 млн. лева е наложило Министерството на регионалното развитие по европроекти, изпълнявани по управляваната от него програма "Региони в растеж". Пари по нея получават основно общини.

Глобите са за общо 863 нередности. Голяма част от санкциите се обжалват в съда. Заведени са близо 560 дела, обясниха от министерството. "До този момента с влязло в сила решение на съда в полза на Министерството на регионалното развитие

и благоустройството са завършили 131 от тях. 7 дела са в полза на жалбоподателя", пише в съобщение на ведомството.

В него се посочва още, че основните причини за налагането на глоби по европроектите са неправомерни критерии за подбор, методика или показатели за възлагане при подготовка и провеждане на процедури за избор на изпълнители по обществени поръчки по проектите. "Пропуските се допускат основно при административната подготовка на тръжната документация",уточняват от министерството.

Допълват, че за същите нарушения са наложени санкции за около 1.6 млн. лева и на Столична община. Кметът Фандъкова потвърди в понеделник, че те са за ремонтите в центъра, а глобите се обжалват в съда.

"Чрез механизма за налагане на финансови корекции в резултат от установени нарушения се цели да не се допусне извършването на разход, който е незаконосъобразен. Финансовите корекции са и инструментът, с който може да се отстрани пропуск в бюджета, причинен от допусната грешка", обясняват от министерството.

mediapool.bg