Кламер БГ - Новини: Терасата на Пламен Георгиев – "кръгом" при същите проверяващи

Терасата на Пламен Георгиев – "кръгом" при същите проверяващи

България

|
Четв, 27 Юни 2019г. 13:50ч.
Терасата на Пламен Георгиев – "кръгом" при същите проверяващи

Постройките върху терасата на шефа на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев ще бъдат проверени повторно от администрацията на район "Слатина", която вече веднаж ги провери и излезе със заключение, че са незаконни и трябва да се съборят.

Това решение обаче бе отменено от довчерашния шеф на строителния контрол в столичната община арх. Влади Калинов, който впоследствие подаде оставка. Кметът Йорданка Фандъкова върна материалите отново в строителния контрол, а в слатинската община се готвят за нова проверка, но без очаквания за различен резултат.

"Не мисля, че ще има промяна, това, което са констатирали моите колеги през месец април, остава непроменено. Ако има съборени покриви, нещата са ясни – че заповедта освен, че трябва да е такава, каквато е, собственикът е установил, че са незаконни неговите покриви", заяви пред бТВ районният кмет Наталия Стоянова.

Попитана дали същите хора ще извършат повторно проверката, тя даде да се разбере, че други няма.

"Аз имам едни и същи служители, но бих могла да разширя екипа", обясни Стоянова.

Според нея решението на арх. Калинов да узакони барбекюто на антикорупционния шеф се дължи на грешен прочит на Закона за устройство на територията. В отговор на въпрос тя добави, че се надява да няма друга причина за това решение.

Тезата на строителния контрол бе, че за навесите на Георгиев документи няма, но тъй като сградата е въведена в експлоатация с вече построените навеси от същата администрация, собственикът е бил заблуден, че всичко е наред и не бива да носи последствия.

Решението на Калинов бе оспорено и от Камарата на архитектите, които заподозряха, че общината прикрива незаконното строителство.

Главният архитект поема строителния контрол

Във вторник кметът Фандъкова поискала обяснения от Калинов и от главния архитект Здравко Здравков по казуса, и след като останала недоволна от аргументите на вече бившия шеф на строителния контрол, той подал оставка, а тя я приела. В сряда кметът обясни, че арх Калинов е "много добър професионалист", а аргументите му по казуса с терасата на Пламен Георгиев били процедурни.

Фандъкова каза още, че главният архитект Здравков ще поеме дирекцията за строителен контрол. Така вероятно той ще трябва да подпише заповедта за събарянето на навесите на терасата на антикорупционния шеф. Във вторник се разбра, че кметът смята въпросните постройки за незаконни, тъй като по проект на покрива към апартамента на Георгиев има само колонада, но тя не е покрита.

Здравков добави, че за постоянен шеф на общинския контрол вероятно ще бъде обявен конкурс. Възможно било със заповед на кмета да се предоставят и повече правомощия в тази област на районните администрации. По закон контролът на незаконното строителство е в правомощията на кмета на общината, но той може да възлага тази дейност на други длъжностни лица.

Здравков припомни, че архитектурните решения за покривните и подпокривни пространства като кули и колони често се използват за надстрояване на сградите над позволените параметри. Според него този вид архитектурни решения трябва да бъдат ограничени и за това се водели разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта била да се промени наредба на ведомството.

mediapool.bg