Кламер БГ - Новини: Протест срещу презастрояването и бетонните гета в София

Протест срещу презастрояването и бетонните гета в София

България

|
Четв, 27 Юни 2019г. 14:21ч.
Протест срещу презастрояването и бетонните гета в София

Представители на над 20 инициативни комитета се събраха на протест пред Столична община срещу презастрояването, строителството в парковете и междублоковите пространства. Протестиращите настояват за ревизия на съществуващите подробни устройствени планове, които позволяват новото застрояване и влошаването на качеството на живота на столичани.

На протеста, който започна половин час преди началото на заседанието на Столичния общински съвет, се събраха стотина граждани. Сред тях бяха почти всички общински съветници от БСП, както и няколко общинари от по-малки групи, които също са опозиция на мнозинството от ГЕРБ. Сред протестиращите беше и омбудсманът Мая Манолова, която е сред посочваните за евентуален кандидат за кмет на София на предстоящите през есента избори.

Крайно време е да има сериозна ревизия в законността на извършените реституции, заменки и устройствени процедури, които са довели до унищожаването на зелените площи в София, заяви Манолова.

Манолова подкрепи исканията на гражданските организации и заяви, че са напълно прави да искат Столичният общински съвет да спре всякакво произнасяне по устройствените планове, които се отнасят до мащабно строителство и до посегателства върху зелени площи, градинки, междублокови пространства.

Манолова обаче добави, че разширява това искане и по отношение на следващия общински съвет, за да е ясно, че той няма да се произнесе в нито един случай за унищожаване на градинка, зелена площ, междублоково пространство, ограждане на парк или срещу изсичане на едно здраво дърво.

Тя критикува наредбата за обществените обсъждания, която според нея не работи, а самите обсъждания се правят проформа. Според омбудсмана трябва да се търсят и решения, които да обезщетят частните собственици на терени, които са отредени за застрояване, но да не се посяга на зелената система.

В момента администрацията не желае да чуе и да се съобрази с гласа на столичани, смята омбудсманът. Това трябва да се гарантира с промени в закона така че да има повече заинтересовани лица, които да могат да пратят на съд всяко едно лошо решение, отнасящо се до градоустройството на София, каза Манолова.

"Обединена София" включва инициативни комитети и протестни групи от целия град.

Подписка им с конкретни искания, под която се подписаха Мая Манолова и част от общинските съветници, беше внесена до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Исканията са да се ревизират съществуващите ПУП-ове, които допускат това презастрояване в кварталите. Исканията ни са най-сетне да започне да се инвестира в строителството на качествена инфраструктура в на практика съвременните бетонни гета, каквито са квартали "Манастирски ливади" и "Витоша", заяви Борис Бонев от "Спаси София".

Гражданите настояват още да не се гласуват прибързани решения в края на мандата на настоящия общински съвет. Предвиждат се и последващи протести.

Фандъкова: И аз живея в презастроен квартал

Фандъкова отговори задочно на протеста под прозорците на общината.

"Популизмът изкушава. Аз искам да спра презастрояването. Живея в презастроен квартал ("Манастирски ливади" - б.а.). Изпитвам неудобството от това на гърба си, всъщност с цялото си същество. Но въпросът е как да се реши този проблем. Вие (общинските съветници - б.а.) кажете как да стане това, за да не плащат гражданите десетилетия за съдебни решения по прибързани решения от наша страна", коментира Фандъкова.

Тя добави, че с повечето инициативни комитети от кварталите има лична връзка и се среща с тях, когато възникнат казуси с конфликтно застрояване. Добави, че "много от казусите, които провокират хората да протестират, са спрени". "Да се говори популистки, че въпросът ще се реши със спиране на устройствени планове, не е добре", заяви Фандъкова в отговор на призива на Манолова общинският съвет да спре приемането на планове, които предвиждат мащабно строителство за сметка на зелени площи.

В същото време общинският съвет прие такова решение - по отношение на конфликтен проект за застрояване в "Младост 1". В края на миналата година общинските съветници одобриха промяната на уличната регулация за имот до местростанцията в "Младост 1". Със създаването на нова улица се позволява високо застрояване в имот, който в момента е зелена площ. Това предизвика протести на живеещите на близо хора. Фандъкова обяви, че няма да изпълни решението на съвета и поиска той да го отмени, които беше направено в четвъртък.

Така процедурата се връща отначало, което не означава, че теренът няма да бъде застроен. Възможно е обаче параметрите на новото строителство да са по-ниски.

mediapool.bg