Кламер БГ - Новини: Петко Георгиев: Сглобката ще се разпадне, ще когато Борисов и Пеевски ѝ намерят алтернатива

Петко Георгиев: Сглобката ще се разпадне, ще когато Борисов и Пеевски ѝ намерят алтернатива

България

|
Нед, 26 Ноем 2023г. 15:58ч.
Петко Георгиев: Сглобката ще се разпадне, ще когато Борисов и Пеевски ѝ намерят алтернатива

Съпредседатеят на ПП-ДБ Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Колаж: Mediapool

Политологът Стойчо Стойчев смята, че конфликтът между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) трябва да е перманентен, за да поддържа убедеността у избирателите им, че са все още на правилната страна. Ако демонстрират някаква синергия, това би отблъснало поддръжниците и на едните, и на другите, коментира в неделя пред БНР доц. Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Наративът за постоянния конфликт поддържа и тезата за мнозинство насила. ... Така за опозиционните партии и опозиционните политици, в това число е и президентът, остава все по-малко място за говорене, защото цялото внимание е фокусирано в това какво ще си кажат Бойко Борисов и Кирил Петков и дали няма да има нов скандал. Това задържа вниманието на публиката и пречи на опозиционните партии да стигат до повече хора", добави той.

Журналистът Петко Георгиев се съгласи, че напрежението между партиите в управлението е "до голяма степен игра с публиката и до голяма степен опит за оказване на натиск от ГЕРБ и ДПС върху правителството".

Цената е платена с подкрепа за промените в Конституцията

Той коментира, че цената на сложните договорки в управляващата коалиция е програмата за политически действия: "Тази цена я виждаме платена с подкрепата за промените в Конституцията. Ако тези промени не се случат, правителството ще си отиде. В това няма никакво съмнение".

Според него отговорът на въпроса "Кога ще се разпадне сглобката?" е, че това ще стане когато Бойко Борисов и Делян Пеевски ѝ намерят алтернатива.

Реалната власт на Пеевски

Според Петко Георгиев е добре да се види и "един друг знак в общата картина, а това е изсветляването на реалната власт на Делян Пеевски":

"Неговото не просто влизане в публичната политика, а и това, че се устремил към лидерската позиция в ДПС, а и в комбинация с това, че Ахмед Доган се завръща на политическата сцена. Този знак най-вероятно сочи намерение на ДПС да влезе реално във властта. ... Начинът, по който Борисов и Пеевски на практика говорят едно и също през цялото време, говори, че те имат тактика какво да правят. Сигурен съм, че преговорите по Бюджета и по Конституцията ще бъдат част от прилагането на такъв план. Аз виждам намерение за открито включване на ДПС във властта и вероятно и в други икономически ходове, за които се писа през последните седмици. Важен знак е и трябва да видим къде ще отиде рафинерията "Лукойл - Нефтохим". Опасявам се, че няма да е големият западен инвеститор, на който всички ние бихме се надявали".

Според Георгиев министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е трябвало сам да подаде оставката си още когато станаха известни кадрите с полицейско насилие.

По думите на доц. Стойчев, ако премиерът Николай Денков е бил прав още в началото на мандата си, когато мнението му е било, че всеки министър-председател сам трябва да си подбира екипа, сега е трябвало да подаде оставката си, независимо дали парламентарното мнозинство ще я приеме, или - не.

Трите лагера в българската политика

В българската политика има три ясно очертани лагера, смята Петко Георгиев:

"Единият е путинистки и в него са президентът Румен Радев, "Възраждане" и БСП. Този лагер очаква евентуалното разваляне на сегашната форма на управление да доведе до нова поредица от избори и служебни кабинети, чрез които тази неформална структура на властта да се завърне реално в управлението. Другата важна конструкция е ГЕРБ и ДПС, които са двете политически олицетворения на клептокрацията в България. И ако те са в синхрон, значи са наясно с това какви планове има за разпределяне на ресурсите на властта. На третия полюс е правителството и подкрепящите го ПП-ДБ, които се опитват да се договорят с ГЕРБ и ДПС за извършването на определени дейности".

Ротацията Денков-Габриел можело и да не се случи

Стойчо Стойчев смята, че ГЕРБ нямат обективен интерес да се връщат с министри в управлението, защото

дългосрочно това ще им донесе проблеми:

"Тази позиция, в която хем си в управлението, хем не си ангажиран с изпълнителната власт, нямаш министри, които от сутрин до вечер да бъдат обекти на атаки, е изключително удобна и изгодна. Не си представям ГЕРБ да натискат за повече участие в изпълнителната власт от това, което имат в момента".

Той допусна да не се случи ротацията на Николай Денков с Мария Габриел, тъй като процедурата е свързана с подаване на оставка на правителството и гласуване на ново:

"Възможно е да се избегне ротацията, защото ще се види някаква опасност някъде от някой от партньорите. Възможно е да се случи, но не смятам, че ще бъде от позицията на това, че щом министър-председателят не се казва Денков, а Габриел - избирателите по-малко ще асоциират управлението с ГЕРБ, отколкото в момента го правят".

Според доц. Стойчо Стойчев президентът ще направи ново прекрояване на плановете си, след като не успя макар и косвено да получи някакви позиции в местната власт.

mediapool.bg