Кламер БГ - Новини: Съдът ще проверява болничния на шефа на БНТ

Съдът ще проверява болничния на шефа на БНТ

България

|
Ср, 20 Фев 2019г. 13:13ч.
Съдът ще проверява болничния на шефа на БНТ

Съдия Руси Алексиев, който гледа делото срещу шефа на БНТ Константин Каменаров, ще разпореди проверка на болничния лист, с който бе отложено последното заседание по процеса в понеделник. Това съобщиха от Софийския градски съд, след като болният Каменаров се включи в конференция в Брюксел ден след внасянето в съда на документ, че има вирусна инфекция и не може да се яви на заседание.

Според Наредбата за медицинската експертиза Каменаров не би трябвало да напуска страната, докато е в отпуска по болест. В нея е записано, че човек в болничен може да е в болница, да се лекува в санаториум, на домашен или свободен режим. За свободния режим обаче се уточнява, че болният може да е в населеното място, където прекарва отпуската по болест или "с право да отиде в друго населено място в границите на Република България".

Каменаров е подсъдим за шофиране след употреба на алкохол. Случаят е от 2016 г. Тогава той бе хванат да кара с 1.6 промила. Шефът на БНТ бе осъден условно на първа инстанция. В момента обжалва пред градския съд.

В понеделник поредното заседание по процеса се провали, тъй като Каменаров представи болничен за периода 14 – 22 февруари. Съдът обяви, че ход на делото не може да се дава, тъй като Каменаров държи да присъства. Това беше четвъртото отлагане на процеса, който вече е на втора инстанция.

Ден по-късно и преди изтичане на болничния Каменаров участва в конференция в Брюксел за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция.

За това се разбра от репортаж, излъчен в новините на БНТ, в който е заснет и нейният директор. Пред камерата на управляваната от него медия той заявява:

"Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесно смилаеми. Не можем да очакваме всеки човек да прецени доколко дадена новина е достоверна или проверена, така че това е истински голяма опасност. Но на тази среща ми направи впечатление, че всички сме на една позиция, което е много добра новина".

Делото срещу Каменаров се води от 2017 г. Според обясненията на подсъдимия пред първата инстанция положителната му алкохолна проба била следствие от режим за отслабване. Софийският районен съд го осъди на година и три месеца затвор условно.

Каменаров обжалва пред Софийския градски съд и иска да бъде оправдан. Ако обаче това не се случи, директорът на БНТ може да се прости с поста си. Причината е, че Законът за радиото и телевизията не позволява обществената телевизия да се ръководи от човек с присъда. Следващото заседание по делото е насрочено за 13 март.

mediapool.bg