Кламер БГ - Новини: В последния момент БНТ извади от празничната си програма филм за Кристиан Таков

В последния момент БНТ извади от празничната си програма филм за Кристиан Таков

България

|
Пет, 15 Дек 2023г. 17:30ч.
В последния момент БНТ извади от празничната си програма филм за Кристиан Таков

Емил Кошлуков

В последния момент обществената телевизия, ръководена от Емил Кошлуков, извади от празничната програма на БНТ филма "Моралът е добро". Това видя Mediapool от извлечение от гласуване на Управителния съвет на медията от 11 декември тази година. Самият Кошлуков е председател на УС на обществената медиа, а абсурдното е, че както неговият мандат, така и мандата на целия УС на телевизията са изтекли отдавна.

Подозренията са, че решението по върховете на БНТ е взето заради сцените във филма от продължилите над 400 дни протести срещу кабинета "Орешарски" заради избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В последните дни Пеевски бе определен от почетния председател на ДПС Ахмед Доган като “феномен” и структури на партията вече го ударно номинират за председател на движението. Преди броени дни лидерът на “Атака” Волен Сидеров обяви: "Бойко ми каза, че Делян иска Кошлуков за директор на БНТ".

Кристиан Таков беше преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доцент по гражданско право. Той почина на 51 години на 11 юли 2017 г. след дълго боледуване, като до последно се бореше за свобода и демокрация.

Какво гласува УС на телевизията?

"На 2 януари 2024 година (вторник) документалният филм “Моралът е доброто”, планиран за излъчване от 21.30 часа и късната информационна емисия “По света и у нас” отпадат от излъчване от излъчване и в този часови пояс ще се излъчи игралният филм “Влюбеният Айфел", гласи взетото решение.

Решението е част от точка 24, за която се уточнява, че е взета с единодушно съгласие от членовете на УС на медията.

Какво показва "Моралът е добро"?

Документалният филм "Моралът е доброто" проследява житейския път на доц. Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България. Във филма са представени множество старателно издирени и непубликувани досега архивни кадри и документи, както и поредица интервюта със семейството, колеги, приятели и съмишленици на Таков.

Събрани заедно, те изграждат последователно образа на известния юрист, интелектуалец и общественик и отварят врата към неговия свят. Това е филм-послание за един необикновен човек, дошъл в нашия свят с мисия.

Режисьор и сценарист е Веселин Диманов – това е и негов дебют във филмовата индустрия. Оператор е Калоян Игнатов, а режисьор по монтажа е Димитър Стафидов. Музиката е написана от пианиста Георги Черкин. Продуцент и разпространител на филма е “Аффлатус”.

Премиерата на лентата бе на 7 ноември 2022 г. в кино “Люмиер” в София.

Кой взе решението в УС на БНТ?

Емил Илиев Кошлуков, председател на УС и Генерален директор на БНТ осъществява оперативно управление на дейността на БНТ и наблюдава дейността на дирекция “Новини и актуални предавания”

Василена Павлова Матакиева, наблюдава дейностите, свързани с международното сътрудничество и връзката с Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), европейски проекти и програми, лицензионни режими на спортни права и събития.

Антон Емилов Андонов, наблюдава дейностите, свързани с програмното развитие, реализация на съвременните тенденции в медийната среда, медийни интернет услуги и програми, платформи, социални мрежи, маркетинг и публични комуникации

Христо Цветанов Томов, наблюдава дейностите, свързани с правните и лицензионни режими на програмното съдържание, медийното право, структурни промени и трудовоправни въпроси, преструктуриране и др.

mediapool.bg