Кламер БГ - Новини: Симеонов иска да е сам на евроизборите, Сидеров вече не иска Бареков

Симеонов иска да е сам на евроизборите, Сидеров вече не иска Бареков

България

|
Ср, 20 Фев 2019г. 14:18ч.
Симеонов иска да е сам на евроизборите, Сидеров вече не иска Бареков

Все по-вероятно изглежда партиите в "Обединените патриоти" (ОП) да не участват заедно на евровота през май.

В сряда лидерът на НФСБ Валери Симеонов потвърди, че партията му е започнала подготовка за самостоятелно явяване на изборите. Мотивът - не можели да се правят, че не виждат как другите две партии в коалицията - "Атака" и ВМРО, се готвят да се явят извън ОП.

"Атака" също не изключва варианта без обща "патриотична листа", само от ВМРО искат вътрешни избори и поне публично не говорят за самостоятелно явяване.

И трите партии обаче са единодушни, че дори да не се явят заедно на изборите, това няма да попречи на изпълнението на управленския мандат на правителството, в което участват и подкрепят.

Междувременно лидерът на "Атака" Волен Сидеров изглежда се опитва да скъси дистанцията в коалицията ОП, след като сам спомогна за създаването ѝ.

"Аз не мога насила да събера трите партии. Ако номинацията на Валери Симеонов в НФСБ и на Ангел Джамбазки от ВМРО е някакъв косвен знак, че искат да се явяват самостоятелно, то е добре да си го кажем ясно, културно и цивилизовано", каза Сидеров.

НФСБ без окончателно решение

С оглед на взаимоотношенията в коалицията "Обединени патриоти", НФСБ съвсем естествено е предприел необходимите действия за подготовка за самостоятелно явяване, но това не било окончателно решение. Предстояло да бъде потвърдено от Политическия съвет на формацията, обясни в сряда в Народното събрание Валери Симеонов.

Не извършваме задкулисни договорености, не подхвърляме на медиите, че ще вкараме трима-четирима общо депутати с разни консервативни български "псевдосубекти", нито пък водим кампания още от миналата година за издигане на свой кандидат, без да уведомим нашите партньори, посочи Валери Симеонов, без да посочи поименно за кого говори.

Иронията му обаче очевидно е насочена към досегашните действия на партньорите на НФСБ в коалицията "Обединени патриоти".

Каракачанов да отговори защо за два месеца преговори с него общото време, в което сме говорили за съвместно участие в евроизборите, е не повече от пет минути, коментира диалога си с ВМРО Симеонов.

Все пак НФСБ са отворени все още известно време за разговори, стана ясно от думите на лидера му.

Сидеров отрича да е водил разговори с Бареков за евроизборите

Лидерът на "Атака" отрече някога да е водил разговори за евроизборите с други партии. Не бил обсъждал темата и с евродепутата с мераци да става учител Николай Бареков за общо тяхно явяване.

"За коалиция с неговата партия не е ставало дума. Не предвиждам такива коалиции. Още повече, че в момента съм в коалиция с ОП. Коректното е докато не сме уточнили с двамата ми колеги какво ще правим, аз да не поставям въпрос за други коалиции. Ако решим, че ще се явяваме поотделно, тогава всеки може да търси друга коалиция", каза той.

В началото на месеца евродепутатът Николай Бакреков обяви, че не само са водени разговори между него и Сидеров, но двамата са минали през "всички детайли" и дори са обсъждали общата им предизборна кампания.

За разговорите между партията на Бареков "Презареди България“ (бившата "България без цензура") и "Атака" пред Mediapool потвърдиха и депутати от ВМРО и НФСБ преди две седмици.

Разговорите между "патриотите" не били "пресъхнали"

Лидерът на "Атака", който от началото на годината се дистанцира от коалиционния живот, твърди, че разговорите между трите партии в участващата във властта коалиция "Обединени патриоти" не били "пресъхнали". Те обаче не са обсъждали как ще се явяват на евровота и възможността да не са заедно съществува, поясни лидерът на "Атака" в сряда.

Сидеров поиска среща по темата между трите партии. И предложи, дори да не са заедно на евровота, ВМРО, НФСБ и "Атака" да подпишат споразумение, че няма да има "удари под кръста" по време на кампанията.

"Да, имали сме различния. Имали сме и по-изострени моменти, но смятам, че за тази кампания това е излишно", обясни Сидеров.

Той припомни, че още преди половин година е поставил въпроса за това как ще се явяват "Обединени патриоти". Колегите му обаче отбивали този въпрос и той се отказал да пита, защото излизало, че му е "много зор".

"Не ми е много зор, даже този въпрос в момента не ми е основен", каза Сидеров, който от началото на годината отрича да е поставял условие да е водач на обща листа на ОП, но според негови колеги е точно обратното.

mediapool.bg