Кламер БГ - Новини: Съдът запорира "Белия дворец" и други 68 имота на ВМРО-ДПМНЕ

Съдът запорира "Белия дворец" и други 68 имота на ВМРО-ДПМНЕ

България

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 17:30ч.
Съдът запорира "Белия дворец" и други 68 имота на ВМРО-ДПМНЕ

Съдът в Скопие запорира общо 69 имота на бившата управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ по искане на Специализираната прокуратура. Сред тях е и известният "Бял дворец" в столицата, където се намира централата на партията.

Действията на властите са заради делото "Талир". Това е разследване за предполагаемото незаконното финансиране на ВМРО-ДПМНЕ в периода от 2009 г. до края на 2015 г. Прокуратурата има данни за злоупотреби с близо пет милиона евро, извършени, докато партията е била на власт.

По делото са заподозрени 14 души, включително Никола Груевски. Част от разследването е свързано със строителството на "Белия дворец" от строителната компания "Бетон". Сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски искаше да го известната сграда или да я отдаде под наем.

"Замразени са общо 69 недвижими имоти, включително сградата, в която се намира централата на партията. Тази мярка забранява отчуждаването на конкретната собственост, както и отдаването под наем на имота", съобщи македонската Специализирана прокуратура, цитирана от БГНЕС.

В началото на октомври бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски бе осъден окончателно на две години затвор по делото "Танк". Присъдата е за оказано незаконно влияние за покупката на луксозен правителствен "Мерцедес" за 600 000 евро.

Никола Груевски управлява Македония в продължение на десет години от 2006 до 2016 г. Неговото управление беше белязано от масово подслушване и преследване на политическите противници, изолация на Македония от международната общност и съседите, цензура върху медиите и антиквизация, а също така корупцията. Емблема на тази корупция беше точно закупуването на супер скъпата лимузина.

Преди ден прокуратурата в Скопие съобщи, че разследва президента Георге Иванов за отказа му да подпише приетите от парламент Закон за употреба на езиците и Преспанския договор с Гърция.

mediapool.bg