Кламер БГ - Новини: Правният миш-маш в бюджета на НЗОК получи зелена светлина в НС

Правният миш-маш в бюджета на НЗОК получи зелена светлина в НС

България

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 17:57ч.
Правният миш-маш в бюджета на НЗОК получи зелена светлина в НС

Законът за бюджета на НЗОК беше одобрен на първо четене от бюджетната и здравната комисии в парламента в четвъртък. Обсъждането му премина с разгорещен дебат, който очаквано беше фокусиран не върху финансовите параметри, а върху фундаменталните промени, които се правят във всички основни здравни закони през преходните и заключителните му разпоредби. Срещу прокарването на промените по този начин остро възразиха и изказаха резерви представители на бранша, както и депутати от опозицията.

Въпреки уверенията на управляващите, че промените не се прокарват на тъмно и без обществено обсъждане, от ГЕРБ запазиха мълчание през цялата дискусия и се въздържаха от коментар имат ли забележки и ще предложат ли някакви промени между първото и второто четене.

Здравният министър Кирил Ананиев представи финансовата рамка и целите, които си поставя бюджетът на касата догодина. Той посочи, че НЗОК ще разполага с разходна част от 4.350 млрд. лева или с 490 млн. лева повече спрямо тази година. По думите му това ще позволи осигуряване на достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ.

Относно спорните и остро критикувани промени, които се прокарват в редица ключови закони през преходните и заключителните разпоредби, Ананиев заяви, че те целят подготовка на системата за новия здравноосигурителен модел от началото на 2020 година.

По думите му те са насочени към подобряване на контрола и по-доброто функциониране на системата.

Напрежение в съсловието

Съсловната лекарска организация БЛС изрази плахи резерви към начина, по който се предлагат промените, но председателят й д-р Иван Маджров коментира, че като предвидим партньор и гарант за стабилността на системата подкрепя бюджета с някои забележки.

Според него болниците трябва да получат право да разкриват нови дейности догодина в рамките на финансовите си лимити, а не да им се забраняват въобще новите дейности, както предвижда бюджетът.

БЛС подкрепя предписването на лекарства според разходната им ефективност, но при ясни критерии.

Организацията е против правилото НЗОК да финансира само дейности, извършени от лекар на основен трудов договор в лечебното заведение, тъй като това ще се отрази зле на общинските и областните болници.

Меката позиция на БЛС беше разкритикувана от председателя на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. “Това, че БЛС е изтласкан отвсякъде, но още не го е осъзнал, буди притеснение“, заяви той.

Той с ирония коментира, че МЗ върви към закриване, защото с промените прехвърля всичките си отговорности на Народното събрание, Министерския съвет и “една агенция“, визирайки новата Агенция за медицински надзор, която занапред ще отговаря за разкриването и лицензирането на болниците. Киров изрази и възмущението си от малкото предвидени средства в извънболничната помощ.

От Националната пациентска организация също изразиха притеснение от начина, по който се предлагат промени в много закони в последния момент и при липса на време за обсъждане.

Критики и от опозицията

Депутатите от опозицията разкритикуваха закона със същите мотиви като гилдията. “В противовес със Закона за нормативните актове през преходните и заключителните разпоредби се променят десетки закони, които освен всичко друго нямат професионален смисъл“, каза депутатът от БСП д-р Георги Михайлов. “Виждаме фиаското в трансплантациите и сега това се замита и Агенцията по трансплантациите отива в Агенцията за медицински надзор“, коментира той и попита какъв е смисълът от това прехвърляне.

Според здравния министър Кирил Ананиев логиката е, че трансплантациите са част от дейността на болниците и трябва да се контролират на същото място където и останалите дейности.

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер постави въпроса ще може ли да се осигури безпроблемното прехвърляне на Фонда за лечение на деца към НЗОК, като Ананиев й отговори, че няма да се отнемат от досега съществуващите права на пациентите.

От ДПС са категорично против предложението парламента да разрешава разкриването на нови болници, а Министерският съвет – новите дейности. Срещу тази промяна се обяви и една от бизнес организациите – Асоциацията на индустриалния капитал, която иначе вижда реформи в бюджета и го подкрепя.

Обединените патриоти подкрепят бюджета и заложените в него промени.

mediapool.bg