Кламер БГ - Новини: Факелно шествие на протестиращи майки блокира Орлов мост

Факелно шествие на протестиращи майки блокира Орлов мост

България

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 20:08ч.
Факелно шествие на протестиращи майки блокира Орлов мост

Протестиращите майки на деца с увреждания не се отказват от искането си вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка, задето ги нарече "кресливи жени с уж болни деца". В Деня на будителите тяхно факелно шествие стигна до Орлов мост, където блокираха движението.

В контекста на празника, преди това недоволните родители четоха възрожденски стихове и поезия на Радой Ралин. Слез това със запалени свещи, развети черни знамена и портрети на Иван Вазов, Христо Ботев и други възрожденци протестиращите преминаха по бул. "Цар Освободител", край парламента, Софийския университет "Свети Климент Охридски" и блокираха "Орлов мост". Шествието им отново беше под силна полицейска охрана.

Те нарекоха Валери Симеонов "будител", защото неговата реплика е събудила гражданското общество, за да иска оставката му.

"Тук съм за да покажа, че на днешния Ден на будителите ние сме събудени. Всеки, който не е дошъл или не е изразил това мнение, за мен не е събуден или просто е съпричастен с неговите думи", каза майка на болно дете.

"Тук сме. Нека да ни види цялото общество, защото те мислят, че не си гледаме децата и сме излезли само и единствено за пари, но в случая не е така", допълни друга жена с дете с увреждане.

Протестиращите отново декларираха, че няма да се откажат докато Симеонов не подаде оставка.

В същото време за управляващите темата изглежда приключена, след като по-рано в четвъртък министърът на финансите Владислав Горанов каза, че на този етап ГЕРБ предпочита Валери Симеонов да не подава оставка, за да се запазела стабилността в управляващата коалиция.

"Това е решение, което не е извън нашия обсег и нашия дебат", каза Горанов пред бТВ в отговор на директния въпрос за оставката на Симеонов заради обидните му квалификации към майките на деца с увреждания. "На този етап, ако оставката се свързва само с думите, които той изрече, в никакъв случай не очаквайте да защитавам подобна позиция. Обясненията обаче на Симеонов, че тези думи са извън контекста и самото му поведение през цялото време, свързано с дебата по отношение на законите за хората с увреждания, не ни дава основание за толкова крайна позиция", добави Горанов.

Самият Симеонов се извини на майките под натиска на ГЕРБ, но с нищо не показа, че съжалява за тях.

mediapool.bg