Кламер БГ - Новини: Съдебните медици ще получат скоро бавените от години плащания

Съдебните медици ще получат скоро бавените от години плащания

България

|
Нед, 04 Ноем 2018г. 13:17ч.
Съдебните медици ще получат скоро бавените от години плащания

В най-скоро време МВР ще плати на съдебните медици всички забавени към момента плащания за извършване на огледи на местопрестъпления и патоанатомни експертизи, обеща вътрешният министър Младен Маринов пред БНР в неделя. По думите му издължаването на близо 4 млн. лв. ще стане в рамките на отпуснатите още от преди година на вътрешното ведомство около 6 млн. лв., за които вече била направена организация за усвояването им.

Проблемите със забавяните дължими суми на съдебните медици, които и без това са малко, последно ескалира в края на октомври, когато в Пловдив експертите излязоха на протест и обявиха, че имат да получават по средно 10 хил. лв. за свършената за МВР работа.

Медиците недоволстват и срещу лошата материално-техническа база, затова отказват да посещават произшествия на МВР и да правят огледи.

Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи исканията им и посочи, че те са принудени да

работят в недоимък. Той даде за пример Северозападна България, където три съдебни окръга разчитат на един съдебен медик, който е пред пенсия.

“На този човек в момента тежат 232 неизготвени експертизи и нито една платена експертиза. Това рефлектира върху тоталното забавяне на съдебния процес. МС отпусна допълнително 8 милиона лева на МВР, но тези 8 милиона лева изчистваха дълговете до този момент и не само към съдебните медици”, каза Цацаров по повод протеста им от преди десетина дни.

Вторият проблем според главния прокурор е организационен и трябва сериозно да се обсъди да продължи ли да съществува сегашният модел, при който отделенията по съдебна медицина да са към болниците.

Според вътрешния министър обаче проблемът не е организационен и не може да се предвиди колко експертизи ще са нужни на полицията, което е и причината да не може да се предвиди точната сума за съдебните лекари.

Сега Маринов каза, че за усвояване на допълнителите 6 млн. лв. са обявени обществени поръчки за закупуване на нови технологични средства за изследване на ДНК, кръв, следи, балистични експертизи. "Това е в действие. Този процес ще продължи и с новия бюджет – по осъвременяване на материално-техническата база, с която работи Институтът по криминалистика“, каза още той.

За превръщането на Института по криминалистика и криминология в "като по филмите" премиерът Бойко Борисов обеща правителството да отпусне 5 млн. лв. Това стана след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе.

За ДНК-лабораторията министърът каза, че базата данни е пълна. Проблемът е, че тя не е дотам автоматизирана, обясни той.

"МВР разполага с ДНК информация за всички регистрирани извършители на престъпления. Въпросът е колко бързо тя може да се отработи и колко бързо дава резултат. В тази посока работим. Базата данни е пълна и тя се обновява постоянно“, заяви Маринов.

В ход е пилотно пускане на т.нар. скоростни отсечки, каза още министър Маринов като част от мерките за движение по пътищата. "Там ще измерваме средна скорост за определено разстояние, което смятаме, че ще е по-ефективно от стационарните камери за скорост, които са видими - там водачите намаляват и 20 метра след камерата пак стъпват на газта. Тук вече ще говорим за едни отсечки, в които ще се измерва средна скорост, така че той е длъжен през цялата отсечка да поддържа определена скорост", припомни той идеята.

mediapool.bg