Кламер БГ - Новини: Снегорините в Бургаско ще се следят в реално време и от областната управа

Снегорините в Бургаско ще се следят в реално време и от областната управа

България

|
Нед, 04 Ноем 2018г. 14:51ч.
Снегорините в Бургаско ще се следят в реално време и от областната управа

Тази зима работата на снегорините в област Бургас ще може да се следи в реално време не само от пътната агенция, но и от областната администрация, похвали се ведомството в неделя.

Това ще е от полза за по-добра координация на действията на Кризисния щаб към областната администрация при нужда през зимата. За тази връзка настоя още през миналата година областният управител Вълчо Чолаков с аргумента, че иначе се губи ценно време в събиране на информация.

По думите му мярката ще осигури по-бързо взимане на решения и осигуряване на адекватни действия по време на бедствени ситуации.

"Техниката ще бъде насочвана и концентрирана в най-проблемните участъци, ще имаме точна информация за броя на почистващите машини и местата, на които работят във всеки един момент, ще се засили контролът върху почистващите фирми“, коментира Чолаков с прессъобщението на администрацията му.

Над 30 представители на регионалните институции и общинските администрации са му докладвали за готовността за посрещане на зимния сезон, допълва в информацията.

Във всички общини са осигурени нужните инертни материали стана ясно по време на срещата. От телефон 112 са оборудвани с нова техника, връзката с всички служби е проверена, а служителите са преминали през специално обучение за реакции при възникнали кризи.

Липсата на кръводарители в област Бургас също е била обсъдена по време на разговора.

Всяка седмица се налага доставка на кръвни продукти от други области, основно от Стара Загора. Затварянето на пътища през зимата затруднява тези доставки и затова Чолаков се ангажирал да съдейства за организиране на кампании по кръвонабиране, в които всички общини обявили готовност да се включат. Актуализирани са списъците с данни за хората на хемодиализа и хронично болните в областта. Български червен кръст провежда обучения на структурите си, има подготвен доброволчески екип, а задължителния бедствен резерв е наличен, допълват от областната управа.

За улеснение работата на Кризисния щаб Чолаков изискал до края на седмицата всички общини да предоставят списъци с конкретни места за настаняване на хора при необходимост, както и списъци с наличната тежка техника по места, координати на фирмите, с които има сключени договори за почистване.

Военните в областта също са в готовност за действие, на разположение са и 4 влекача. От Областно пътно управление увериха, че всичко необходимо за посрещане на зимата е направено. Остава проблемът с нарушението на забраните за преминаване по участъци обявени за непроходими. Това се случва основно в тъмната част на денонощието и е предпоставка за инциденти.

"Най-важното за мен е да изградя организация и координация между всички, които участваме пряко в работата на терен при лошо време. Опитът от предни години показа, че всичко подготвено в аванс като информация, контакти, конкретни стъпки улеснява работата. Искам всичко, което можем да предвидим, което зависи от нас, да сме го направили предварително“, коментира областният управител в прессъобщението.

mediapool.bg