Кламер БГ - Новини: Студ, сняг и ураганни ветрове у нас

Студ, сняг и ураганни ветрове у нас

България

|
Пет, 04 Ян 2019г. 07:57ч.
Студ, сняг и ураганни ветрове у нас

Студено време, сняг и ураганен вятър се очакват в страната в петък. До -19 градуса паднаха температурите през последните часове на връх Мусала, в градовете

минималните са около -5.

Оранжев предупредителен е обявен за днес в областите Сливен и Бургас заради очаквани ветрове със скорост до 30 метра в секунда, като в Бургаско са възможни и обилни снеговалежи. А в цяла Южна и в 6 области в Северна България е обявен предупредителен жълт код за очаквани валежи от сняг.

Републиканските пътища се обработват превантивно от над 300 машини заради очакваните валежи от сняг и на места - виелици, съобщиха от Пътната агенция.

Обилен сняг заваля тази нощ в цялата Смолянска област. Температурите навсякъде са отрицателни, а по високите части на областта са възможни заледявания, информира чрез профила си в социалната мрежа Областният управител на Смолян Недялко Славов.

Заради обилния снеговалеж са въведени ограничения по републиканската пътна мрежа. През прохода Превала временно е ограничен за движение на камиони над 12 т, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета. Забраната е в сила и за проходите „Печинско“ и проход „Рожен“ за автомобили над 12 т. включително ремаркета и полуремаркета, а за МПС над 3.5 т. задължително с вериги. Ограничава се движението по път III-866 Девин - Михалково за МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета поради снегопочистване. Към момента няма населени места без електрозахранване и водоснабдяване.

Ограничено е движението на всички автомобили през Троянският проход, съобщиха от пътната агенция. Ключови пътища в Източна България бяха затваряни през нощта за почистване.

В София 163 снегорина са на терен. Обработени против заледяване са улиците на градски транспорт, Южната дъга, както и част от централните улици.

Приоритетни са трасетата на обществения транспорт и основните улици в кварталите. Обработват се и общински пътища, както и Южната дъга на Околовръстния път. На Витоша се опесъчават пътищата Драгалевци-Алеко и Бояна-Златните мостове.

В кризисните центрове на Столичната община са нощували 138 души.

mediapool.bg