Кламер БГ - Новини: Феноменът (Приключението) "12+3"

Феноменът (Приключението) "12+3"

България

|
Пет, 04 Ян 2019г. 15:08ч.
Феноменът (Приключението) "12+3"

"12+3" навършва 30 години. В 12:00 на 4 януари 1989 година стартира легендарното предаването на програма "Хоризонт“ на БНР, което започва да разказва по непознат дотогава начин за необичайните събития от онези години и бързо спечели сърцата на милиони слушатели.

В рамките на година "12+3“ разбива дотогавашния стереотип и превръща "глухите“ следобедни часове на програма "Хоризонт“ в най-слушаното радиовреме, достигайки до аудитория в пъти надвишаваща всичко, създавано в радиото преди него. В началото на 90-те всеки ден "12+3“ слушат около два милиона българи. В пикови политически моменти предаването достига до над три милиона слушатели на ден.

Тогава в "12+3“ искат да участват всички, с казаното в него се налага да се съобразяват всички. По същия път тръгват и останалите новинарски предавания на "Хоризонт“ и програмата се превръща в незаобиколим фактор в обществения дебат в страната.

Този успех предопределя и тъжния финал на първата вълна на реформи в общественото Радио. По време на Виденовия опит за реставрация всички от останалите основатели на "12+3“ и водещите фигури на сутрешната и вечерната новинарска линия на „Хоризонт“ са уволнени. Уволненията предизвикват масов граждански протест, един от първите от гражданската вълна, помела правителството на Жан Виденов и върнала България обратно на пътя на демократичните промени.

Точно 30 години по-късно в интернет пространството се появи порталът "Приключението "12+3“. В него създателите на "12+3“ се връщат към годините на началото, за да представят своя прочит на историята на Радиото и на България от драматичните времена на края на комунизма и началото на демократичните промени в страната.

Заедно със спомените, снимките и документите на екипа, създал предаването, в изграждането на тази виртуална история на "12+3″са включени и спомените на някои от хората, чийто професионален и житейски път се е кръстосал с този на предаването в годините от неговото основаване до предколедните политически уволнения от 1995 година, които слагат край на оригиналния му вариант.

Историята на началото на "12+3“ не е документирана досега. БНР не съхранява оригинални записи на предаването от онези години. Предаването се роди десетина години преди масовото навлизане на Интернет в България, поради което онлайн следи от историята на първите му стъпки също практически няма. "Приключението „12+3“ се опитва да компенсира тази празнота и да хвърли светлина върху хората, случките и факторите, които направиха феномена "12+3“ възможен.

Създателите на "12+3“, първите му водещи и редактори Йордан Лозанов, Чавдар Стефанов, Георги Папакочев, Петко Георгиев, Галина Спасова, Гита Минкова и Маргарита Шапкарова са автори на своите страници в тази дигитална история. Спомените на приятелите, гостите и колегите са споделени отново от самите тях в специалния отдел на този портал във времето.

mediapool.bg