Кламер БГ - Новини: Иванчева отрича планове да участва в местните и евроизборите

Иванчева отрича планове да участва в местните и евроизборите

България

|
Пет, 04 Ян 2019г. 13:52ч.
Иванчева отрича планове да участва в местните и евроизборите

Отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева няма да се кандидатира нито за европейските, нито за местните избори. Това обяви в петък бившият пиар на "Младост“ и настоящ говорител на Иванчева Петър Кърджилов.

"Към настоящия момент, нито г-жа Десислава Иванчева, нито г-жа Биляна Петрова имат намерение да се кандидатират за изборни длъжности в предстоящите европейски или местни избори. Нито едната, нито другата не е заявявала такива намерения пред никого“, се казва в съобщение до медиите, изпратено от Кърджилов. Повод се публикации във вестник "Уикенд", според които Иванчева има намерение да се кандидатира за кмет на София.

Кърджилов подчертава, че в момента "единствените цели и на двете в момента са да съхранят здравето си и да осигурят защитата си по обвинението срещу тях“.

Иванчева и Петрова са обвинени за искан подкуп от 500 хил. евро и получени 56 хил. eвpo след показен арест в центъра на София. Двете прекараха 8 месеца в ареста, а на 22 декември бяха пуснати под домашен арест. Другата седмица съдът ще реши дали те да останат под домашен арест или да бъдат върнати зад решетките. Очакваше се Апелативният специализиран съд да вземе решението тази седмица, но заради нова жалба това се отлага с нови 7 дни.

Петър Кърджилов използва случая, за да призове от името на Иванчева и Петрова "всички независими медии и журналисти да не спират да задават следните въпроси към отговорните длъжностни лица":

"1. Към главния прокурор Сотир Цацаров и кмета на София Йорданка Фандъкова:

Защо вече седми месец не се работи и няма резултати по сигналите за имотни престъпления в Район "Младост", извършвани по времето на кметовете на ПП ГЕРБ Петко Дюлгеров и Цвета Авджиева? Трите сигнала са заведени на 8 юни, 2018 г. от г-жа Евгения Каменова в качеството ѝ на началник отдел "Управление на общинската собственост и жилищния фонд" в Община Младост, от екипа на кмета на Младост г-жа Иванчева.

2. Към главния прокурор Сотир Цацаров и СДВР:

Защо вече девети месец не се работи и няма резултат по сигнала за фалшификации на документи от Димитър Логофетов и Христо Джампалски, подаден от г-жа Иванчева до прокуратурата и полицията на 23 март, 2018 г.? Логофетов и Джампалски са свидетели на Специализираната прокуратура в делото срещу г-жа Иванчева и г-жа Петрова.

3. Към министъра на правосъдието Цецка Цачева:

Защо вече месец г-жа Цачева не насрочва дата и не свиква съвещанието за условията в арестите, което публично обеща да свика на 4 декември, но беше отложено поради отсъствието на главния прокурор и вътрешния министър?"

Междувременно Административният съд София-град (АССГ) реши окончателно, че референдум срещу застрояването в столичния квартал "Младост“ няма да има, защото въпросите в него са недопустими и би бил незаконен, съобщи lex.bg. Председател на инициативния комитет за допитването беше Иванчева.

mediapool.bg