Кламер БГ - Новини: Страховете около закриването на детския фонд се засилват

Страховете около закриването на детския фонд се засилват

България

|
Пон, 05 Ноем 2018г. 13:03ч.
Страховете около закриването на детския фонд се засилват

Притесненията около закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето му към НЗОК от следващата година се засилват вместо да се разсеят след обясненията на управителя на касата д-р Дечо Дечев от петък.

“Преминаването на Фонд за лечение на деца към НЗОК без ясно разписани нормативни правила е експеримент с живота на българските болни деца“, коментира Пенка Георгиева, представител на пациентите в Обществения съвет на фонда в понеделник.

Тя изрази възмущението си от опитите на Дечев “да дискредитира работата на Обществения съвет, манипулирайки обществото единствено с цел да оправдае неразумното и нормативно неподготвено решение за преминаване на Фонда за лечение на деца към НЗОК“.

В петък Дечев заяви, че след прехвърлянето на фонда към НЗОК обществен съвет няма да има и дори оспори ползата от съществуването му, като изнесе данни, че този орган е одобрявал деца за лечение в чужбина без ясни оферти. Дечев твърди, че въпреки това НЗОК не е спряла нито едно дете от лечение.

Според него след прехвърлянето на фонда към НЗОК парите за логистика - път, престой и преводачески услуги ще се изразходват по-ефективно. Освен това той увери, че всички дейности, които в момента фондът плаща, включително лекарства и медицински изделия за лечение у нас, ще продължат да се покриват, въпреки че са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, защото ще се покриват с целеви трансфер от здравното министерство.

Уверенията му обаче не разсейват съмненията, а ги задълбочават заради арогантния тон, с който подхожда към темата.

Георгиева написа отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, в което излага част от притесненията, които съществуват около прехвърлянето на фонда към касата, част от които вече бяха коментирани и от водещ детски специалист.

“Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК на тъмно и набързо без ясни правила и при абсолютно нежелание за обяснение от управителя на НЗОК създава огромно напрежение сред родителите на болни деца“, коментира Георгиева.

Част от притесненията са свързани с това например как НЗОК възнамерява да плаща за лечение извън ЕС, за хонорари на лекари в чужбина, лекарства и медицински изделия извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Въпреки че от НЗОК уверяват, че няма проблем с това, тъй като тези дейности ще се покриват с трансфер от здравното министерство, според юристи решението на този казус не е толкова просто и еднозначно.

Георгиева защити и работата на Обществения съвет към фонда като посочи, че в него е “елитът на българското детско здравеопазване - достойни лекари, отдали живота си години наред на българските деца, също и представители на медиите и неправителствените организации“.

“Всички членове на Обществения съвет винаги строго съблюдават спазването на правилата на работа на Фонд за лечение на деца. Всяко болно дете независимо дали ще се лекува в чужбина или в България има оферта, касаеща изразходване на субсидията от държавата в размер на 12 милиона лева плюс сумите, събрани от дарения и глоби, за които Общественият съвет носи отговорност. Всяко дете категорично е гласувано от Обществения съвет за одобрение при наличие на такава оферта за сумите до стотинка по субсидията и даренията“, казва Георгиева.

По думите й обаче не е нарушение заявления да идват и без оферта, защото чуждите болници не могат да предоставят винаги прогнозна сума за лечение.

“Ако д-р Дечо Дечев вижда нередности във формулярите S2, издавани и контролирани от НЗОК, да уволни подуправителя си д-р Йорданка Пенкова, която се предполага, че не е упражнила нужния контрол в този период, а не да отправя обвинения към Обществения съвет, с единственото си желание да го премахне, за да не пречи на лобистки интереси“, коментира Георгиева.

mediapool.bg