Кламер БГ - Новини: Великотърновският университет анулира незаконните дипломи на 170 италианци

Великотърновският университет анулира незаконните дипломи на 170 италианци

България

|
Пон, 05 Ноем 2018г. 13:11ч.
Великотърновският университет анулира незаконните дипломи на 170 италианци

Великотърновският университет е анулирал свидетелствата за професионална квалификация "учител", които е издал на 170 италианци. През май Министерството на образованието и науката издаде препоръка на висшето училище да обезсили документите, тъй като според ведомството те са издадени незаконно. Министерството сезира и прокуратурата по случая.

Към момента Окръжната прокуратура във Велико търново е установила, че свидетелствата за професионална квалификация на италианците са анулирани. Също така обаче има и данни за престъпление - подправяне на документ, използван пред Националната агенция по оценяване и акредитация. Преписката се изпраща по компетентност до Районната прокуратура в София, съобщи БНР.

При проверка във Великотърновския университет през тази година образователното министерство установи, че през 2016 г. Академичният съвет на висшето училище е решил да признае професионалната квалификация "учител" на 170 италиански граждани. Те са били незаконно записани за курс за придобиване на тази квалификация в Европейския политехнически университет - Перник. Университетът в Перник обаче няма акредитация да обучава учители и да издава свидетелства за учителска правоспособност. Така документите са издадени от Великотърновския университет, който има това право.

Според проверката на образователното министерство решението за издаването на свидетелствата реално не е гласувано от Академичния съвет, а е дописано в протокола от заседанието му от 18 април 2016 г. Това е установено и от последващата проверка на прокуратурата. Според нея е било подправено решение на висшия орган на университета, което е престъпно деяние, посочват от прокуратурата. Подправеният документ е бил използван от ректора на ВТУ. Законът предвижда лишаване от свобода до две години.

mediapool.bg