Кламер БГ - Новини: БСП "дава" 6400 лева при раждане на второ дете в своя "демографски" бюджет

БСП "дава" 6400 лева при раждане на второ дете в своя "демографски" бюджет

България

|
Пон, 05 Ноем 2018г. 14:44ч.
БСП "дава" 6400 лева при раждане на второ дете в своя "демографски" бюджет

Двойките, които си плащат осигуровките, да получават еднократна помощ от 6400 лева при раждане на второ дете. Това е гвоздеят в алтернативния бюджет на БСП, който партията представи в понеделник с етикета "демографски".

"За пръв път предлагаме една мярка, която ще въведем, когато управляваме - това е гарантирано: помощ за работещи млади семейства. Двама души, които работят и са се осигурявали, при раждане на второ дете да получат еднократна помощ в размер на 6400 лева. Има такива практики по света", обясни идеята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова не каза за сметка на какво ще се осигурят средства за прилагането на тази мярка. Не стана ясно и колко ще струва тя.

Алтернативният бюджет на БСП беше представен в понеделник пред синдикални, младежки и земеделски организации, хора с увреждания, лекари и учители.

Другите параметри в него са: 640 лева минимална заплата от януари догодина; прогресивно подоходно облагане за физическите лица; семейно подоходно облагане, 9% ДДС за лекарствата, 5 % ДДС за хляба , 10% корпоративен данък; преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2013 г; максимална пенсия 1560 лева, максимален осигурителен доход 3900 лева.

"Предложеният бюджет от правителството има алтернатива. Техният бюджет представлява начин за оцеляване на правителството. При това лош начин, защото се увеличават данъците за обикновените хора, които поради това, че са бедни карат стари коли, ползват дрехи втора употреба, на онези, които се осигуряват на минимална работна заплата", посочи Нинова.

"Вдигайки тези данъци се дават пари на администрацията, за да си гарантират гласове за изборите с цел оцеляване на правителството догодина", смята тя.

По думите ѝ тази година управляващите са изпълнявали алтернативния бюджет на БСП, а не своя собствен.

"2018 година, ако проследим каква политика провеждаше правителството, то изпълняваше алтернативния бюджет на БСП. Разликата между нашето предложение и това, което те свършиха през 2018 , е някъде около 50 милиона. Тоест те не си изпълниха техния, а изпълниха нашия, алтернативния. Следователно, такава политика има бъдеще", заяви Нинова.

По повод предстоящото гласуване на бюджетните закони за 2019 година в пленарна зала на извънредно заседание във вторник, Нинова заяви, че депутатите от парламентарната група на БСП няма да се регистрират.

mediapool.bg