Кламер БГ - Новини: Столична община призова елхите да се изхвърлят до кофите за смет

Столична община призова елхите да се изхвърлят до кофите за смет

България

|
Четв, 03 Ян 2019г. 19:37ч.
Столична община призова елхите да се изхвърлят до кофите за смет

Столичната община призова софиянци да не изхвърлят отсечените елхи, използвани за новогодишна украса, в контейнерите за битова смет, а да се поставяьт до кофите за боклук, за да се съберат разделно и да се използват за направата на компост, който се използва за наторяване в паркове и градини.

От пет години на територията на Столична община е създадена организация за разделно събиране на зелени отпадъци в това число естествените елхи. За целта е необходимо гражданите да ги поставят до сивите, метални контейнери за битови отпадъци. От там те се събират със специализиран автомобил от фирмата, извозваща сметта от района, и се транспортират до Инсталацията за биологично третиране в Хан Богров. След преработване от тях се получава компост.

В крайградските райони като Кремиковци /с. Челопечене и с. Яна/, Панчарево /с. Лозен/, Витоша /с. Владая/ и Връбница / с.Мрамор/ има обособени места за изхвърляне на зелени отпадъци, където целогодишно гражданите могат да оставят такива отпадъци, включително и естествени елхи.

От общината допълват, че за 2018 г. са преработени над 14 хил. тона зелени отпадъци, а количеството произведен компост е 10 055 тона.

Естествените елхи, които са с корени, могат да бъдат засадени в междублокови пространства, в градинки и дворове, като се полагат грижи за тях, припомнят от общината..

mediapool.bg