Кламер БГ - Новини: Спекулата в софийските аптеки засега е неоткриваема

Спекулата в софийските аптеки засега е неоткриваема

България

|
Вт, 17 Март 2020г. 15:08ч.
Спекулата в софийските аптеки засега е неоткриваема

Разпоредената от главния прокурор проверка по аптеките за спекула със санитарните продукти засега не оправдава първоначалните очаквания на Иван Гешев. Нелоялни търговски практики не са открити.

В понеделник четири екипа, съставени от служители на полицията, данъчните, агенциите по храните и лекарствата, защитата на потребителите и здравната инспектция, са обиколили аптеки из цяла София.

"В резултат на проверките не са били установени случаи на спекула с цените на лекарствата", гласи съобщението на прокуратурата. В тези аптеки е била извършена контролна покупка на предпазни маски за еднократна употреба, но продажните цени са били в рамките на "пределните".

Властите все още не са обяви достатъчно ясно какво се смята за пределна цена. Контролните екип явно са били нахъсани да открият нарушения, защото са броили наличностите в касовите апарати на аптеките.

"Издадени са предписания за дезинфекция на търговските обекти", завършва съобщението на прокуратурата.

Преди Софийската градска прокуратура обяви, че е разпоредила проверки в аптечната мрежа. Основната цел – да се спрат продажбите на спекулативни цени. Засега тази хипотеза не се доказва. Фармацевтите бяха заплашени дори и със затваряне заради продажби на дефицитни стоки на завишени цени.

Подобни проверки вече бяха извършени в района на Благоевград, но няма съобщения за открити нарушения. Тамошната окръжна прокуратура беше разпоредила на местните контролни органи да тръгнат по аптеки и хранителни магазини, за да видят дали храни и лекарства не се продават на изкуствено завишени цени.

mediapool.bg