Кламер БГ - Новини: Нови мерки: повече от двама възрастни да не се събират на открито (обновена)

Нови мерки: повече от двама възрастни да не се събират на открито (обновена)

България

|
Вт, 17 Март 2020г. 15:34ч.
Нови мерки: повече от двама възрастни да не се събират на открито (обновена)

Оперативният щаб срещу коронавируса предложи нови, още по-строги мерки за ограничаване събирането на хора, в това число и на открито. "Рано сутринта с премиера Бойко Борисов обсъдихме, че мерките се спазват от по-голяма част от населението, но трябва да има ограничение в събирането на хора в открити пространства. Щабът предлага на премиера повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства", обяви началникът на щаба ген Венцислав Мутафчийски на редовния си сутрешен брифинг.

Призивът му е пред магазините и банките чакащите да бъдат на 2 метра разстояние един от друг. От щаба са дали конкретни указания и какви мерки трябва да спазват промишлените предприятия.

Щабът се е свързал и с фирми, които разполагат с технологии за приготвяне на истинска храна, която без консерванти се приготвя с вакуум и може да бъде годна до 3 месеца. "Препоръчали сме тези фирми да се свързват с фирми за онлайн поръчване и доставка на храна по домовете. Трябва да сме готови с решения по този въпрос, с оглед на това, че в някои страни се забрани излизането въобще", добави той.

Вариантите за шофьорите на тирове

Обсъждат се и няколко варианта за действие по отношение на пристигащите в страната шофьори на тирове.

"Предлагаме, когато пристигат шофьори, да разтоварят и когато не се предвижда пътуване в близките дни, да се подложат на доброволна карантина. Вторият вариант е при пристигане и нужда веднага от заминаване за друг курс, фирмите да наложат социална изолация на шофьора до заминаването му за следващия курс, ако няма признаци на болест. Третият вариант е, когато пристига чужд тир с чужд шофьор, фирмите да осигурят социална изолация и до 12 часа шофьорът да е напуснал страната", посочи шефът на щаба.

Мутафчийски отново призова където е възможно, да се работи дистанционно. Трябва да се пази и медицинският персонал, добави още той. Той обясни и как работи ВМА в момента:

"В момента работят по един екип и един от администрацията. Имаме два екипа, които са на разположение от администрацията, но се намират вкъщи и работят от вкъщи дистанционно. На период от една седмица екипите се сменят. При поява на зараза в някой екип, той се карантинира, но работата на администрацията продължава. Същото е и в клиничните отделения. Наситеността на медицинския персонал в момента не е необходима, трябва да го пазим и затова ги оставяме във вкъщи с предписание да ограничат социалните си контакти. Такива предписания са дадени и на промишлените предприятия", каза още той.

Без фоторепортери и оператори в МС

От вторник в Министерския съвет няма да бъдат допускани оператори и фотографи, а само репортери. БНТ ще предоставя на останалите медии сигнал в реално време от всички брифинги.

Мерките се въвеждат връзка с извънредното положение и с оглед на препоръките на Националния оперативен щаб за ограничаване на струпването на хора на едно място и осигуряването на социална дистанция на публични места, съобщават от правителствената персслужба.

Представителите на агенциите и радиата ще могат да продължат да излъчват на живо през телефони. Снимки от брифингите също бъдат предоставяни от официалния фотограф на Министерския съвет.

"Екипът на правителствената информационна служба моли репортерите, които ще отразяват брифингите, да идват в МС със защитни маски", пише още в съобщението.

mediapool.bg