Кламер БГ - Новини: Софийският университет иска да открие филиал в Бургас

Софийският университет иска да открие филиал в Бургас

България

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 15:49ч.
Софийският университет иска да открие филиал в Бургас

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще започне процедура за откриване на свой филиал в Бургас. Решението за това е взето на заседанието на академичния съвет на висшето училище в сряда.

Университетът ще подаде документи за акредитация в Националната академия по оценяване и акредитация. Те са за филиал за обучение на магистри в направленията "Икономика" и "Администрация и управление". Специалностите в тези сфери не се считат за приоритетни от правителството и от няколко години то намалява държавния прием за първокурсници в тези специалности.

Във филиала ще преподават 65 лектори от Софийския университет. Ако откриването му бъде разрешено, той ще бъде направен заедно с община Бургас, която щяла да предостави сграда и да подпомага структурата.

Новината за откриването на единствения филиал на Софийския университет в страната идва няколко седмици, след като министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че в подготвяните промени в Закона за висшето образование може да се включи текст, забраняващ откриването на нови висши училища и филиали на съществуващи университети. Причината е, че според министъра, подкрепен от Съвета на ректорите, университетската мрежа е достигнала пределното си териториално и профилно разрастване.

В същото време от тази година в Бургас действа филиал на Националната художествена академия, който също беше създаден с помощта на общината.

mediapool.bg