Кламер БГ - Новини: Пловдив - столица на културата, в която културно наследство се руши

Пловдив - столица на културата, в която културно наследство се руши

България

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 16:15ч.
Пловдив - столица на културата, в която културно наследство се руши

Повече от две години централен район в Пловдив стои заграден с метални огради, зад които се виждат скелетите на някога красиви индустриални сгради. В момента от тях са останали основно фасадите. Става въпрос за емблематичния за облика на Пловдив Тютюнев град, който частично изгоря в пожар през 2016 г.

Обещанията на институциите да защитят тютюневите складове и да накарат собствениците им да ги възстановят, все още са само на думи. В същото време това знаково за града място е сред "гвоздеите" в програмата на Пловдив като Европейска столица на културата. Титла, която градът ще носи през 2019 г.

Въпреки че състоянието на старите сгради в Пловдив през последните десетилетия се подобрява, в навечерието на 2019 г. проблемът с опазването на културното наследство в европейската културна столица все още стои на дневен ред.

Според данни, които Mediapool получи по Закона за достъп до обществена информация, в града има 108 обекта на недвижимото културно наследство от местно значение или декларирани за сведение. Още 63 са обектите със статут на национална ценност. Има и един групов паметник на културата от национално значение - "Античен град Филипопол и Старинен Пловдив". Всички сгради на територията му са защитени от закона дори и да не са индивидуален паметник на културата, а инвестиционните проекти за тях трябва да се съгласуват с Министерството на културата.

Опасните сгради, констатирани от 2011 г. досега, не са никак малко - 51 по данни на местната администрация. Част от тях са реставрирани, но други продължават да се рушат.

През последните седмици Mediapool публикува няколко текста за проблемите с опазването на културното наследство в София и във Велико Търново.

Тютюневият град

Документален хаос в Министерството на културата или по-точно в подчинения му Национален институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) се оказа причина за разрушаването на един от тютюневите складове в Пловдив. Става въпрос за сградата на "Ориент табако" на ул. "Одрин 8". Нейното събаряне започна в един почивен ден преди повече от две години и беше спряно заради бурната реакция на пловдивчани, които направиха жива верига.

Оказа се, че складът на "Ориент табако" не е защитен от закона като културен паметник. Сн. Mediapool

За събарянето на склада бяха обвинени частните му собственици. В хода на делото на първа инстанция обаче се оказа, че сградата никога не е имала статут на недвижима културна ценност. Тя би била защитена от разрушаване евентуално от това, че е включена в груповия паметник на културата, но и това формално не е направено, тъй като адресът на склада е сбъркан и в груповия паметник е влязла друга сграда.

Две години не е ясна и съдбата на полуразрушените при пожар през 2016 г. други три тютюневи склада в Пловдив. За два от тях е одобрен проект за възстановяване и превръщане в жилищни сгради. Какъв обаче е той, не казват нито от Министерството на културата, нито от НИНКН. Като цяло подобни процедури минават изцяло на тъмно и обществото разбира за решенията, едва когато проектите са одобрени.

Горелите преди повече от две години тютюневи складове и в момента изглеждат по този начин и по всичко личи, че така ще ги видят и туристите, които ще посетят Пловдив в качеството му на Европейска столица на културата през 2019 г. Сн. Mediapool

За цялостна защита на тютюневите складове от Министерството на културата обявиха, че ще ги направят групов паметник на културата. Досега това не се е случило. Публично не е известно дори до къде е стигнала процедурата, кои сгради точно ще се включат в този бъдещ защитен квартал и т. н. Междувременно още един от старите тютюневи складове в града е на път да изчезне.

Той се намира на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и ул. "Авксентий Велешки". На първия етаж на сградата от години има магазини, а вторият беше оставен да се руши. Той е в списъка с опасни културни ценности, предоставен от район "Централен" на Mediapool. Последвала проверка обаче показала, че той не е паметник на културата и на собствениците е разрешено да го съборят и построят наново. Вторият му етаж беше бутнат, но проектът спря заради дългосрочните договори с наемателите на търговските обекти, обясни кметът на района "Централен" Георги Стаменов.

Една изгоряла баня

Банята "Орта мезар" е една от най-старите сгради в Пловдив. Вероятно е построена през ХV - XVI век. Обявена е за паметник на културата от местно значение. В момента е в плачевно състояние след бушувалия там пожар преди две години.

Тя е в списъка с опасни паметници на културата, които трябва да бъдат реставрирани. До момента това не е направено.

Банята "Орта мезар", която също пострада при пожар. Сн. Mediapool

Сградата е частна собственост. Притежателите ѝ искат да направят в нея арт кафе и галерия. Проектът се точи от години, тъй като първоначално за някогашната баня имало залепени незаконни постройки. Това пречело на процедурата за реставрация. Според публични изявления на собствениците последният проект за възстановяването на банята е подаден в НИНКН през 2016 г., а одобрението е дошло едва тази година.

Според районния кмет разрешението се забавило заради забележки по първоначалния проект. Стаменов не смята, че НИКН е основна пречка за забавянето на ремонтите на сградите. "Проектите стоят в института около 4 месеца. Това е единственото забавяне. Но тези сгради не са в това състояние заради тези 4 месеца. Те с години не са поддържани", смята Стаменов.

Предписания

Той казва, че от издадените до момента предписания за укрепване или ремонт на 51 ценни сгради, повече от половината са спазени. Препоръките обаче са различни - от пълна реставрация до слагане на предпазни мрежи или подмазване на елементи от фасадата. Въпреки че според Стаменов добри примери има, остава голям делът на собствениците, които не намират за нужно да изпълняват препоръките за ремонти. В тези случаи се налагат глоби. До момента и община Пловдив не е прибегнала до учредяването на ипотека, за да направи реставрацията за своя сметка и след това да придобие съответното здание.

Сред пренебрегващите предписанията са собствениците на една от къщите на централната улица "Иван Вазов". Дори и зад олющената фасада и изпочупените прозорци си личи, че къщата на номер 10 е красива. Тя е собственост на фирма "Ниви" от години. И от години стои в това плачевно състояние. Единственият ремонт по нея е нова замазка на балконите, за да не паднат върху главите на пешеходците. И това е направено по предписание на общината. За тази къща има и предписание за възстановяване на фасадата, но районният кмет не знае проектът за това да е задействан до момента.

Тази къща на ул. "Иван Вазов" 10 от години стои запустяла. Сн. Mediapool

От ремонт се нуждае и една от най-красивите къщи в Пловдив- Къщата с нимфите, на ул. "Хр. Г. Данов". Тя е проектирана от италианката Емилия Събева - съпруга на д-р Атанас Събев и майка на оперния певец Събчо Събев. Събева е била архитект и художник, а къщата ѝ е повлияна от архитектурата в Италия. Строежът на Къщата с нимфите е започнал около 1911 г. и е продължил до 1920 г. В къщата се е намирало първото частно търговско училище.

Къщата с нимфите е една от най-впечатляващите в Пловдив макар да не е в перфектна форма. Сн. Mediapool

Сега собствеността е разпокъсана и вероятно това е една от причините поне отвън къщата да изглежда плачевно.

Добрият пример

Според кмета на район "Централен" въпреки многото неподдържани културни ценности, все пак има и добри примери. Един от тях е т. нар. Къща с медальона. Тя беше реставрирана през 2015 г., след като преди това десетилетия беше в плачевно състояние.

Къщата с медальона беше ремонтирана след години разруха. Сн. Mediapool

Къщата е строена през 1908 година, а името ѝ идва от релефа на фасадата, изобразяващ усмихната женска маска.

Собствеността на къщата е смесена - на община Пловдив и частни лица. Може би и това, че общината притежава част от сградата е едно от обясненията за реставрацията ѝ.

mediapool.bg