Кламер БГ - Новини: Сметка от 650 лв. в ресторант на морето накара КЗП да започне масови проверки (видео)

Сметка от 650 лв. в ресторант на морето накара КЗП да започне масови проверки (видео)

България

|
Четв, 20 Юли 2023г. 12:45ч.
Сметка от 650 лв. в ресторант на морето накара КЗП да започне масови проверки (видео)

Сметка от 650 лв. в ресторант на морето накара КЗП да започне масови проверки (видео)

Комисията за защита на потребителите (КЗП) обяви, че започва масови проверки в заведенията за хранене в цялата страна.

Поводът е пуснато видео във "Фейсбук" от клиент, който плаща близо 650 лв. сметка в ресторант във Варна. Основната част от нея е за три пържоли, които струват 490 лева. И от видеото става ясно, че обявената цена от 35 лв. е за 100 грама, а не за една порция. Така 4-мата клиенти получили три пържоли, които в сурово състояние тежали един килограм и 400 грама. По думите на сервитьорката, е трябвало да платят близо 650 лв. сметка.

Месото е говежди рибай стек блек ангъс, с което се обяснява и високата му цена.

След сигнали в социалните мрежи и медийни пбликации за високите сметки по българското Черноморие, които плащат туристите, КЗП се самосезира и започва масови проверки.

Комисията за защита на потребителите ще провери обявените цени в заведението и дали има съответствие между това, което се предлага в менюто, и това, което се консумира и калкулира като цена.

КЗП ще провери не само въпросното заведение, чието име не се споменава, но и ресторанти по Черноморието, а също така дали има нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите на заведенията в цялата страна.

В хода на инспекциите ще се следи дали потребителите получават пълна, вярна и точна информация, която по начина на представяне не е заблуждаваща за клиентите, се казва в съобщението на КЗП.

В него е посочено, че за неспазване на заповед на председателя на КЗП за нелоялната практика по Закона за защита на потребителите е предвидена имуществена санкция между 3000 и 70 000 лева за юридическо лице и между 2000 и 50 000 лева за физическо лице.

mediapool.bg