Кламер БГ - Новини: Здравната комисия в НС даде зелена светлина подуправителят на НЗОК да се избира от депутатите

Здравната комисия в НС даде зелена светлина подуправителят на НЗОК да се избира от депутатите

България

|
Четв, 20 Юли 2023г. 15:12ч.
Здравната комисия в НС даде зелена светлина подуправителят на НЗОК да се избира от депутатите

Здравната комисия в НС даде зелена светлина подуправителят на НЗОК да се избира от депутатите

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправките в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат по-широки правомощия за подуправителя на НЗОК, както и той да бъде избиран от Народното събрание, а не да се назначава от управителя, както е сега. Промените бяха внесени от ГЕРБ и ПП-ДБ, след като стана ясно, че са договорили помежду си разпределението на управленските постове в няколко ключови институции като БНБ, Сметната палата и НЗОК. Така управителят и подуправителят вече ще вървят в пакет при избора им от НС. Засега е ясна само кандидатурата за управител – излъченият от ПП-ДБ бивш банкер Станимир Михайлов, който предстои да представи концепцията си за управление на фонда в понеделник, 24 юли пред депутатите от здравната комисия. Гласуването на кандидатурата му обаче може да се забави докато не се регламентира и избора на подуправителя по новите правила.

Сега в закона е записано само, че при осъществяване на своите правомощия управителят на НЗОК се подпомага от назначен от него подуправител и е регламентирано, че подуправителят може да управлява институцията до избор на нов управител. В момента не е ясно дефинирано как точно управителят подпомага дейността на управителя, т.е. би следвало да върши само това, което му е изрично възложено.

Сега се разписват по-ясни ангажименти като например, че двамата заедно изготвят проектобюджета на НЗОК и отчетите за изпълнението му. Освен това подуправителят ще съгласува документите, които управителят внася за разглеждане в Наздорния съвет на институцията и участва в преговорите по рамковите договори със съсловните организации. На подуправителя се пада и контролът върху работата на постоянно действащите комисии в НЗОК, както и координацията на взаимодействието със съсловни организации, научните медицински дружества, пациентските организации и др.

Така правомощията на подуправителя се разширяват.

От Министерството на здравеопазването и НЗОК подкрепиха направените промени с аргумента, че се прецизират правомощията на подуправителя.

mediapool.bg