Кламер БГ - Новини: Полицаи ще следят вярващите пред храмовете на Великден

Полицаи ще следят вярващите пред храмовете на Великден

България

|
Пон, 30 Март 2020г. 15:10ч.
Полицаи ще следят вярващите пред храмовете на Великден

Всички служби по повод Великден тази година ще се изнасят пред храмовете. МВР ще следи за спазването на дистанция между хората.

Това обявиха вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски след среща със Светия Синод.

Всеки християнин ще може да влезе в църквата и да си запали свещичка, но службите ще са отвън. "Самото допускане до храмовете ще бъде грижа на самите свещеници, където те няма да допускат струпване на миряни", обясни ген. Мутафчийски.

Големите служби по Великден ще бъдат излъчвани по телевизиите и онлайн, така че никой да не се чувства ощетен от това, че не са отишли в храма.

"Свещениците ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещение в храма и да изпълняват разпореждането", каза още шефът на щаба.

По-късно премиерът Бойко Борисов благодари и на Светия Синод за разбирането и обяви, че митрополитите не само са "свети хора, но са и с огромна интелектуална енергия".

"Разбират всички правила, чисто медицински. Добре знаят приказката, че Господ помага, но в кошара не вкарва. Хем да си вървят религиозните празници и хората да могат да се помолят на Господ, но със стриктно спазване на всички хигиенни и карантинни условия. Ще изнесат свещниците отвън. Те самите ще проповядват отвън", каза той.

Борисов добави, че МВР ще следи не само за разстоянието между хората, но и ще "контролира маските, дезинфекцията" извън храновете. "Така че в условията на пандемия да може хората да се помолят на своя Господ. Може би и други вероизповедания ще поискат, но ще се движим по същия ред“, добави Борисов.

Предстои синодът ще излезе с точни указания къде и как ще бъдат променяни ритуали. Заради срещата с Дончев и Мутафчийски митрополитите на Българската православна църква се събраха на извънредно заседание.

mediapool.bg