Кламер БГ - Новини: Доброволци обещаха да направят здравната ИТ система без пари

Доброволци обещаха да направят здравната ИТ система без пари

България

|
Пон, 30 Март 2020г. 15:33ч.
Доброволци обещаха да направят здравната ИТ система без пари

Злополучната информационна система в здравеопазването, която не може да бъде довършена вече ... години, получи неочакван шанс в кризата с Covid-19.

Доброволци от ИТ сектора в България са обещали да дарят на държавата 15 000 човекочаса труд за доизграждането на системата безплатно.

Новината обяви премиерът Бойко Борисов, който бе трогнат от "патриотизма" на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (бившата Българска аутсорсинг асоциация).

"Ще дарим 15 000 часа специализиран труд, за да подобрим системите в здравеопазването и България да е с едни гърди напред след кризата", каза Илия Кръстев, председател на асоциацията за иновации. По думите на Пламен Цеков, който е член на асоциацията, в момента в сектора е освободен ресурс заради намалелите поръчки в кризата и той е готов да го дари. "Нека да помогнем на държавата, за да може тя помогне на нас", призова Цеков. По думите на колегата му Ивайло Савов фирмите откликнали на призива за по-малко от 24 часа.

"Ето, че кризата е и възможност. Приемаме дарението с признателност. Министерството на здравеопазването много години имаше трудности с възлагането на тази поръчка и най-накрая проблемът ще се реши", коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Здравният министър Кирил Ананиев разясни, че работата по системата ще продължи до ноември. Реципрочно, държавната фирма "Информационно обслужване" също ще дари 15 000 часа доброволен труд.

Целта е да се довършат модулите за електронна здравна карта, електронно досие, електронна рецепта, електронно направление, проследяване и анализ на лекарствата, контрол на лицата под карантина.

Забелязъл задоволството на здравния министър от доброволната инициатива, премиерът Борисов се обърна към него: "Ананиев, ти като комунист – нахвърляш се на безплатното".

Министър-председателят загатна и готвено информационно приложение, което ще позволи на здравните власт и МВР по-добре да контролират хората под гарантина, а и другите санитарни мерки, свързани с Covid-19. Подобни приложения станаха много популярни в Южна Корея и Израел. App-ове започнаха да се появяват и у нас, но не е ясно каква ще е разликата във функционалността на държавната разработка.

Злополучният проект за е-здравеопазване

От обясненията на премиера и министрите не стана ясно какво ще е бъдещето на вече възложените модули от проекта за електронно здравеопазване, който освен това се финансира с пари по оперативна програма "Добро управление".

От края на август 2018 година досега след многобройни обжалвания и спирания на процедурите МЗ успя да проведе 2 поръчки и да сключи договори за няколко дейности. През октомври м.г. МЗ сключи договор със "Стемо Гама Консулт" за разработването на подсистема за електронни административни услуги на стойност 1 070 000 с ДДС. и за изграждането на здравно-информационен портал на стойност 492 000 лв. с ДДС. В рамките на същата поръчка разработването на електронни регистри на стойност 1 072 476 лв. беше възложено на обединението "ДЗЗД Конгрес", което включва фирмите "ЦАПК-Прогрес" и "Контракс".

По-рано през юли м.г. МЗ възложи отново на "Стемо Гама Консулт" разработването и внедряването на национални номенклатури, здравно-информационни стандарти, идентификация, автентикация и базова функционалност на ядрото на бъдещата Национална здравна информационна система. Договорът е на стойност 2.3 млн. лева с ДДС.

Остана само финализирането на поръчката за изграждането на електронните досие, рецепта и направление на стойност 1.9 млн. лв. с ДДС. През декември миналата година обаче ВАС излезе с решение относно това как да се приключи класирането на участниците, с което придвижи процедурата към финал. Договори за тези дейности обаче все още не са сключени, показва проверка в документацията на поръчката.

mediapool.bg