Кламер БГ - Новини: Сгрешени балове “свалиха“ класирането на седмокласниците и всяха смут

Сгрешени балове “свалиха“ класирането на седмокласниците и всяха смут

България

|
Вт, 03 Юли 2018г. 15:53ч.
Сгрешени балове “свалиха“ класирането на седмокласниците и всяха смут

Техническа грешка стана причина първото класиране за гимназиите след VII клас да бъде свалено във вторник, няколко часа след като беше публикувано. Става въпрос за объркани балове, в няколко училища в столицата.

Проблемът е основно в две училища – Технологичното училище „Електронни системи” (ТУЕС) и гимназия "Джон Атанасов”, където оценката по математика се утроява, а това не е взето предвид при изчисленията на баловете, обясниха от Регионалното управление по образованието (РУО) в София.

При други две училища – Националната природоматематическа гимназия и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия са допуснати грешки в баловете на две паралелки.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща да има наказани за допуснатата грешка.

“Станала е техническа грешка. Би трябвало да може да се оправи. Аз самият ще настоявам това да се случи по най-бързия начин. Доколкото разбрах, е само в София и само по отношение на няколко училища. Грешката е поправима доколкото разбирам. Не би трябвало да бъдат ощетени от това. Малко ще се забави класирането. Ще направим проверки и ще има наказани“, каза Вълчев.

Грешката предизвика смут сред родители и ученици, които прегряха с обажданията си телофоните на МОН с въпроси ще позволи ли гафът записването за първо класиране да започне утре, както е по план. По-късно във вторник класирането на учениците в страната беше качено и резултатите отново станаха достъпни, а от РУО обещаха резултатите за столицата а се появят до 17 часа.

По-рано от Технологичното училище "Еелектронни системи" към СУ излязоха със специално съобщение по казуса, с което първи обясниха проблема.

"Във връзка с класирането на учениците за прием след 7-ми клас, от името на Технологично училище “Електронни системи“ към Технически университет – София, бихме искали да информираме родителите и учениците, че има проблем в системата на Министерство на образованието и науката, с която се изчислява балът за прием след 7-ми клас. В резултат на това, балът за прием в ТУЕС е изчислен некоректно. Балът за прием в ТУЕС се образува от оценката по Български език и литература от Национално външно оценяване (НВО), три пъти оценката по Математика от НВО, оценката по Математика от Удостоверението за завършен седми клас и оценката по Физика от Удостоверението за завършен 7-ми клас“, съобщиха от ТУЕС.

В училището са постъпили сигнали от родители, чиито деца кандидатстват в ТУЕС, че оценката от НВО по математика не е умножена по три в системата, в резултат на което се получава изключително нисък бал за прием в ТУЕС, който не отговаря на реалността.

“Информирали сме Регионалното управление по образованието – София град и МОН за случая и настояваме за бързото коригиране на този пропуск, за да може записването на учениците да започне с реални резултати. Самото училище няма достъп до системата и не можем да знаем защо и по какъв начин се е получил този проблем и на какво се дължи. Искрено се надяваме, че това не е целенасочено действие срещу най-елитното технологично училище в България – ТУЕС към ТУ-София. Не желаем да бъде накърнявана репутацията на училището, което вече тридесет години изгражда гръбнака на ИТ индустрията в страната ни", заявиха от училището.

“Още в мига, в който беше пуснато класирането, по сигнал на родители, чиито деца са кандидатствали в Технологически училище „Електронни системи“ и Професионална гимназия „Джон Атанасов“, Комисията ни за информационно осигуряване и класиране започна да работи“, обясни тя. „Разликата е, че математиката е взета веднъж в балообразуването, а трябва да бъде три пъти. Не е утроена, затова разликата в бала е средно с около 150 точки“, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието - София-град Ваня Кастрева.

С най-висок бал отново се влиза в СМГ

Междувременно от Регионалното управление по образованието в София отчетоха, че 8256 ученици са класирани на първото класиране след VII клас, а некласираните са 640.

С най-висок бал се влиза отново в Софийската математическа гимназия. Най-високият минимален бал там след първото класиране е 456 точки от 500 възможни.

На второ място се нарежда Немската гимназия с минимален бал от 440 точки, следвана от 73-то училище с минимален бал от 423 точки, Испанската с 416 точки, Първа английска гимназия - 404 точки, Втора английска гимназия – 403 точки, Френската гимназия - 386 точки. Останалите свободни места след първото класиране са 730.

15 профилирани и 16 професионални паралелки са закрити заради недостатъчно пожелали да учат там. Второто класиране ще стане ясно на 12 юли.

mediapool.bg