Кламер БГ - Новини: Десет над 50-годишни липи при Военната академия се изсичат заради метрото

Десет над 50-годишни липи при Военната академия се изсичат заради метрото

България

|
Вт, 03 Юли 2018г. 18:23ч.
Десет над 50-годишни липи при Военната академия се изсичат заради метрото

Десет над 50-годишни липи при Вонената академия ще бъдат изсечени заради строителството на метрото.

На тяхно място ще бъдат засадени нови 10 фиданки, също липи, както и още 36 дървета на указано от Столична община място като компенсация. Решението е на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет. Председателят й Лорита Радева не беше открита по телефона за коментар.

Общо 22 дървета ще бъдат засегнати при изграждането на отклонението на метрото към кв."Слатина".

Освен изсичането на десетте липи, които са в много добро състояние, други две ще бъдат сериозно окастрени – над две трети от корната им ще бъде изрязана, а една по-млада липа ще бъде преместена, става ясно от внесените документи по случая.

Дърветата са разположени по бул."Евлоги и Христо Георгиеви" и в двора на Военната академия. Под тях е предвидено да бъде изградена вентилационна шахта.

Според изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев не е имало друга възможност за изграждане на съоръжението освен изсичането на дърветата.

Проектът е бил съгласуван и с Националния институт за недвижимото културно наследство, който е под шапката на Министерството на културата, защото Военната академия е национален културен паметник.

НИНКН отчита факта, че предложената намеса не е подходяща по отношение на опазване на груповата недвижима културна ценност, но изхождайки от изключителната важност и значимост на транспортния обект, се разрешава отсичането на дърветата. Това се казва в становището на института, подписано от министъра на културата Боил Банов.

Именно той предлага компенсаторно да бъдат засадени 36 нови фиданки, а не 20 каквото е било предложението на Столична община, с което екокомисията се е съобразила.

mediapool.bg