Кламер БГ - Новини: Марешки внесе в парламента закона за личната помощ на Мая Манолова

Марешки внесе в парламента закона за личната помощ на Мая Манолова

България

|
Вт, 03 Юли 2018г. 16:14ч.
Марешки внесе в парламента закона за личната помощ на Мая Манолова

Партията на Веселин Марешки "Воля" обяви, че е внесла в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова, който се ползва с подкрепата на протестиращите майки на деца с увреждания, издигнали палатков лагер пред Народното събрание.

Целта е законопроектът да бъде гласуван максимално бързо в пленарна зала, заявиха от партията.

Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания внесоха в петък в парламента проектозакона за личната помощ и дадоха петдневен ултиматум на депутатите някой от тях да го припознае и придвижи за разглеждане, в противен случай ще преминат към ефективни протестни действия.

Подкрепяният от майките законопроект за личната помощ на омбудсмана беше бламиран в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания преди две седмици и бе разкритикуван както от национално представителните организации на хората с увреждания, така и от синдикатите. Основните критики към него са, че той е насочен към решаването на проблемите на малка група хора и се отнася само до една социална услуга, което не решава комплексно проблемите на хората с увреждания.

Законопроектът на Манолова предвижда подкрепа на всички хора с увреждания с право на чужда помощ, докато сега едва 14 хиляди от имащите право общо 77 хиляди души получават такава помощ. Това са хората, които в момента получават т. нар добавка за чужда помощ в размер на 90 лева.

Проектът на омбудсмана предвижда асистентска грижа да се получава след индивидуална оценка на нуждите на всеки с увреждане и се премахва проектния принцип на финансиране на услугата, което сега я прави получавенто й нередевно. По изчисления на омбудсмана и екипа й за финансирането на промените ще са нужни допълнително 100 млн. лева годишно.

mediapool.bg